• Στα 30 δις ευρώ τοποθετείται πλέον το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προετοιμάζει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα. Το νέο δάνειο μαζί με το 3ο Μνημόνιο σχεδιάζεται ήδη από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότι η γερμανική πλευρά φροντίζει να διαψεύδει επιλεκτικά. Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί για νέο δάνειο ως 20 δις ευρώ βασιζόταν στην υφιστάμενη εκτίμηση της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 8 δις ευρώ για τη διετία 2014-2015 ή έως 11 δις ευρώ μέχρι τις αρχές του 2016. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι διάφορες δικαστικές ανατροπές άλλων μνημονιακών μέτρων, οδηγούν την τρόικα σε νέες σκέψεις πως το κενό μπορεί να φτάσει τα 14 δις. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πληρωθούν και 16,8 δις ευρώ από το Μάιο
ως τον Αύγουστο για λήξεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ομόλογα «ειδικού σκοπού», δόσεις προς το ΔΝΤ και διάφορες «ακούρευτες» εκδόσεις ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.
ως τον Αύγουστο για λήξεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ομόλογα «ειδικού σκοπού», δόσεις προς το ΔΝΤ και διάφορες «ακούρευτες» εκδόσεις ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.
Το ποσό του νέου δανείου κρίνεται ιδιαιτέρως υψηλό, παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε για πακέτο μικρότερης οικονομικής επιφάνειας από του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση οι δανειστές δεν θα αποδεσμεύσουν τα χρήματα αυτά χωρίς να λάβουν σκληρές εγγυήσεις. Το 3ο Μνημόνιο θα συνοδευτεί από νέα σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, με την ενσωμάτωση των 300 προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ σοβαρές πιθανότητες συμπληρώνει το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, αφού οι δανειστές κρίνουν ότι απέτυχε στο ρόλο και στο έργο του.
Άλλες παρεμβάσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι η ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η δημιουργία μιας υπηρεσίας εσόδων εκτός αρμοδιότητας του Δημοσίου και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης.