Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Χαστούκι του Spiegel στον Σαμαρά: Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος, σαν το Πακιστάν

Χαστούκι του Spiegel στον Σαμαρά: Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος, σαν το Πακιστάν
Τα πυρά του γερμανικού Τύπου συγκεντρώνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τοπ περιοδικό Spiegel να είναι ιδιαιτέρα καυστικό στα σχόλια του τόσο απέναντι στον πρωθυπουργό, όσο και απέναντι στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τον κ.Σαμαρά «κατά φαντασίαν θεραπευμένος» και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα 'αποτυχημένο κράτος' (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;
Η κριτική όμως δεν σταματάει εκεί αφού καταλογίζει στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα διακρίνει το περιοδικό Spiegel, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, οι 'θετικοί απολογισμοί' από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση –αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους». Προσθέτει μάλιστα πως αν και η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει ορισμένους οικονομικούς δείκτες, πίσω από αυτούς τους αριθμούς παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος. Ο αρθρογράφος τονίζει πως όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε.
Παράλληλα όπως αναφέρει και η DW το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας. Μάλιστα σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Το Spiegel υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία 'της ελπίδας', μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό».