Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Έπιασαν τον σταυρό, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και ξεδίπλωσαν την Ελληνική σημαία. Όχι, δεν ρώτησαν την Τρόικα.


1Η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων εορτάστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Μέγα Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Εσπερινόν των Θεοφανείων εις τον Ιερόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά, όπου τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρηκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Αμβρόσιος Πουτούκης ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία της Μεγάλης εορτής των Θεοφανείων κατά την οποία αποκαλύπτεται το μυστήριο της Τριαδικής Θεότητος.
Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής των Θεοφανείων ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίας Παρασκευής.
Στον γεμάτο από πλήθος πιστών Ιερόν Μητροπολιτικόν  Ναόν Αγίας Παρασκευής παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας,  των φορέων πολιτισμού καθώς και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως της περιοχής μας.
Ακολούθως, ετελέσθη  η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, παρουσίᾳ του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, της Βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. κας Σταυρούλας Ξουλίδου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη, καθώς και των λοιπών τοπικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.
Για ακόμη μία χρονιά πολλοί νέοι της επαρχίας μας βούτηξαν στα παγωμένα νερά για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού. Συγκινητική και πρωτότυπη ήταν η στιγμή κατά την οποία οι τολμηροί κολυμβητές μαζί με τον Τίμιο Σταυρό έβγαλαν στην επιφάνεια του νερού και την Ελληνική Σημαία και καθώς κολυμπούσαν για να πάρουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, έψαλλαν με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την ψυχική τους τόλμη και βούληση που δείχνει ότι η επιτυχία στην ζωή μας θα έχει βέβαιο αποτέλεσμα μόνο όταν αναπτύξουμε φρόνιμα ελπίδος και αισιοδοξίας στην θάλασσα των πνευματικών αγώνων μας έχοντας βαθειά Πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ως ευλογία έναν επιστήθιο Σταυρό και μία εικόνα της Παναγίας στους κ. Δαισαρλή Ιωάννη και Βασίλειο Λαζαρίδη οι οποίοι έπιασαν τον Τίμιο Σταυρό στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη Λίμνη της Βόλβης αντιστοίχως καθώς και τους απένειμε το Μετάλλιο της Μητροπόλεως.
Καθώς, η λίμνη Βόλβη αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους, που προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης στο σύντομο μήνυμα του θεωρεί ότι τώρα καθίσταται αδήριτος η άμεσος ανάγκη της κοινωνικής συναινέσεως και των πολιτικών πρωτοβουλιών καλώντας τους αρμοδίους φορείς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να καταστή δυνατή η στροφή προς μία οδό αειφορίας και οικολογικώς βιωσίμου αναπτύξεως.
Το φυσικό περιβάλλον παρόλο που αποτελεί Θείο δώρο και κοινή κληρονομία, δεν το τιμάμε πρεπόντως. Ο άνθρωπος δύναται να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος την φύση την οποία ο Θεός μας εμπιστεύτηκε,  μέχρις όμως ενός ορίου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αειφορία και η αρμονία του οικοσυστήματος. Η υπέρβαση όμως του επιτρεπτού ορίου καταστρέφει την αρμονία των φυσικών συνισταμένων του περιβάλλοντος και οδηγεί στην νέκρωση και σε καταχρήσεις της δημιουργίας αυτής.
Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι η εμφάνιση και εξάπλωση ασθενειών, όπως και η μόλυνση των υδάτινων πόρων και των διατροφικών αγαθών. Πρέπει αφενός να κατανοήσουμε ότι η γη θα συνεχίσει να γεννά και να καρποφορεί, εφόσον αφεθεί στην φυσική της τάξη και εφόσον εμείς πορευθούμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Το περιβάλλον αποτελεί κοινή κληρονομία δικιά μας αλλά και των επόμενων γενιών, οι οποίες έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς σήμερα. Καθώς ο Θεός δημιούργησε μια οικολογική ισορροπία, η διατάραξή της απειλεί τόσο εμάς όσο και τις επόμενες γενεές, έχουμε καθήκον να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε την φύση και να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό στους νέους και νέες, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα μιας και την σήμερον ημέρα το Υδάτων αγιάζεται η φύσις και με την χάρη του Επεφανέντος Κυρίου βιώνουμε την προοπτική της Παλιγγενεσίας.
1
1
1
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ