Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου
-Επί τάπητος η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει τρόικας και γερμανικών εκλογών-Τι θα ζητήσει ο Βενιζέλος για τον εκλογικό νόμο
Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν πάρει την μορφή «τσουνάμι» και απειλούν να πνίξουν την κυβέρνηση.
Στις 13:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμη εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες και τα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να καθορίζουν τη στρατηγική της δικομματικής κυβέρνησης ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, οριοθετώντας τις κόκκινες γραμμές που θα θέσουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συμφωνήσουν πώς θα κλείσουν τις εκκρεμότητες ενόψει του νέου ελέγχου της τρόικα, εκκρεμότητες που αφορούν τις διαθεσιμότητες και όχι μόνο.
«Αγκάθι» σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί η απαίτηση της τρόικας για νέα μέτρα για τη διετία 2015 – 2016. Η κυβέρνηση ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς εκτιμά πως ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος θα συζητήσουν και τον τρόπο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων, με τα μάτια στραμμένα στην ερχόμενη εβδομάδα. Αν, δηλαδή, θα κρατήσει ή όχι η δυναμική της πρώτης εβδομάδας, κυρίως στους εκπαιδευτικούς.
Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα θέσει το θέμα του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση θα κριθεί η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών με 42% από την πρώτη Κυριακή (νόμος Παυλόπουλου). Αν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί κατά της κατάργησης του 50%, η Χαριλάου Τρικούπη δεν απορρίπτει τη συζήτηση, θέτοντας όμως προϋποθέσεις.
Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την έναρξη ευρύτερου διαλόγου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το πολιτικό χρήμα, τη θεσμική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ψήφιση του Κώδικα Μετανάστευσης.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/347487/krisimi-synantisi-samara-–-venizeloy#ixzz2fDrRlVOy