Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Το σύστημα Σημίτη είναι εδώ με Παπαδήμο για κάβα - πρωθυπουργό

Το σύστημα Σημίτη είναι εδώ με Παπαδήμο για κάβα - πρωθυπουργό
Στην καρδιά του «σημιτικού ιερατείου», το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε ερώτηση στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ που προκάλεσε… πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου
Κάτι πολύ σοβαρό διαδραματίζεται στο πολιτικό παρασκήνιο, ύστερα από την πολιτικής σκοπιμότητας παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος με μια ερώτηση – παγίδα προς τον πρόεδρο του Eurogroupκ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον πρόεδρο του Eurogroup τους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η οικονομία και θα ξεπεραστεί η κρίση.
«Θεωρείτε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εφαρμόζονται στο σωστό ρυθμό και αποτελεσματικά; Και τα θεωρείτε αρκετά ή πρέπει να συμπληρωθούν από άλλα; Διότι θεωρώ σημαντικό να κάνουμε κάτι για να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσουμε την ανεργία διότι διαφορετικά διακυβεύεται όχι μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά, και οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή», είπε επί λέξει ο πρώην στενός συνεργάτης, εκλεκτός και συνομιλητής του κ. Κώστα Σημίτη. Όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, η ερώτηση του κ. Παπαδήμου αποτελεί έμμεση παρατήρηση προς την τρικομματική κυβέρνηση σε δύο κατευθύνσεις:
Αφ’ ενός ασκεί έμμεση πίεση ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανεργία.
Αφ’ ετέρου αναμοχλεύει την επισήμανση που έχει κάνει επανειλημμένως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας.
Απάντηση με πολλές ερμηνείες
Ύστερα από δευτερόλεπτα σκέψης, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Πρώτα από όλα, έχετε δίκιο. Η συγκυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει μέτρα για την ανεργία των νέων κλπ. Θέλει χρόνο. Δεν το αρνούμαι. Θέλει χρόνο για να διατεθούν τα μέσα απ’ τις Βρυξέλλες στα κράτη – μέλη. Θέλει χρόνο τα κράτη – μέλη να φτιάξουν προγράμματα για να βοηθήσουν τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία ή περισσότερη κατάρτιση, αν χρειάζεται».
Με διπλωματικό τρόπο, ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ υπέδειξε τις Βρυξέλλες ως αρμόδιες για μέτρα κατά της ανεργίας. Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν όμως ότι ο επικεφαλής του Eurogroup όταν συμφώνησε με το «δίκιο» του κ. Παπαδήμου, ουσιαστικώς αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις που παίρνει η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας περί ανάκαμψης εντός του έτους!
Προβληματισμός στην κυβέρνηση
Το γεγονός αυτό αλλά και η σημασία που δόθηκε στην πολιτική παρέμβαση του κ. Παπαδήμου από τηλεοπτικούς σταθμούς απασχόλησε έντονα κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εκτίμησαν πως ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε να ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ταυτοχρόνως, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του συστήματος Σημίτη και των αποκαλούμενων «μερκελιστών» οι οποίοι διαφωνούν με την τακτική της Ε.Ε. να κάνει θετικές δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας! Ήταν και μάλιστα «εντός έδρας», στο ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο επί κυβερνήσεων Σημίτη και με πρωταγωνιστή τον καθηγητή κ. Θάνο Βερέμη αποτέλεσε τη βασική δεξαμενή σκέψης για την «ισχυρή Ελλάδα» που οδήγησε τη χώρα στα αδιέξοδα που βιώνει ο λαός από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μετά.
Η παρέμβαση του κ. Παπαδήμου συνδέεται άμεσα με τις διεργασίες και τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο ευρύτερο φάσμα της κεντροαριστεράς τόσο από πρόσωπα που εκφράζουν τον υποτιθέμενο «εκσυγχρονισμό» της διακυβέρνησης Σημίτη (όπως λ.χ. η κ. Άννα Διαμαντοπούλου), όσο και από στελέχη που είχαν περάσει στο πολιτικό περιθώριο και προσπαθούν πάση θυσία να επιστρέψουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Κάποιοι που βάζουν ως χρονικό περιθώριο «ραγδαίων εξελίξεων» το πέρας των γερμανικών εκλογών εκτιμούν ότι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού πιθανόν να αναζητηθεί και πάλι η σταθερότητα ή η «εθνική ενότητα» σε περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν καταφέρουν να εκφράσουν ενιαία πολιτική. Οι ίδιοι επιμένουν ότι ενδεχομένως ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να γεφυρώσει το «χάσμα» μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ αν θα το επέβαλαν οι συνθήκες.
Σε διαφορετικό επίπεδο, οι πιο ρεαλιστές εξηγούν ότι η επανεμφάνιση Παπαδήμου αποτελεί την προειδοποίηση του «συστήματος Σημίτη» προς τον κ. Στουρνάρα για τη βεβαιότητα που επιδεικνύει ότι «ήρθε για να μείνει» και τη συμμετοχή του στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που δεν αρέσει καθόλου σε παλιούς «εκσυγχρονιστές» και στους σκληρούς «μερκελιστές» του πολιτικού συστήματος… 
Διαβάστε επίσης: 


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/312946/to-systima-simiti-einai-edo-me-papadimo-gia-kava---prothypoyrgo#ixzz2UwntEVlR