Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Με πρόσχημα την εξαγορά - συγχώνευση ΔOΛ και Πήγασος πάνε να ρίξουν "φέσι" 300.000.000 στις Tράπεζες



Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για τα σενάρια εξαγοράς της «Πήγασος» του Γ. Μπόμπολα απ’ τον ΔΟΛ του Στ. Ψυχάρη. 

Δημοσιεύματα μιλούν για κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την αγορά και τη συγχώνευση τω δυο συγκροτημάτων η οποία βέβαια φαντάζει απίθανη με βάση τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι δυο όμιλοι.

Την πρωτοβουλία των εξαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο την έχουν πάντα υγιείς επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθεματική και κερδοφορία.

Πουθενά στον κόσμο μια υπερδανεισμένη επιχείρηση με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρέη στις τράπεζες που αγγίζουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί να προχωρήσει σε εξαγορά άλλου ομίλου εξ’ ίσου προβληματικού. 

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που παρουσιάζουν οι όμιλοι του Πήγασος και του ΔΟΛ οι δανειακές τους υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίζουν παθητικό που αγγίζει τα 45 εκατομμύρια.

Αλήθεια με αυτά τα στοιχεία ποιoς μπορεί να προχωρήσει σε μια εξαγορά ή μια συγχώνευση;

Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που βρεθεί πραγματικός επενδυτής και βάλει "ζεστό" χρήμα 20 ή 30 εκατομμύρια ευρώ η κατάσταση δε σώζεται. 

Εκτός και αν η πολυδιαφημισμένη  εξαγορά ή συγχώνευση αποτελεί κόλπο για να "κουρέψουν" οι Tράπεζες τα δάνεια των δύο εταιρειών. 

Αλλά ποιός τραπεζίτης άραγε θα βάλλει υπογραφή διακινδυνεύοντας να βρεθεί αυτομάτως στον Κορυδαλλό;
http://www.lykavitos.gr/2013/02/o-300000000-t.html