Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αντιπροσωπεία Σλαβικής Διασποράς στις Βρυξέλλες για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ


« Η Ευγενία Νατσουλίδου προερχόμενη από την Έδεσσα,  θα προσπαθήσει να δώσει διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σλάβων στη «Μακεδονία του Αιγαίου»

Ο πρόεδρος της Σλαβικής Διασποράς των Σκοπιανών, Μέτο Κολόφσκι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου είχε πολλές συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την προσχώρηση των Σκοπίων στους δύο οργανισμούς, αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα.

 Ο Κολόφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον Jonathan Prentis, πολιτικό εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG) και την Iskra Kirova εκπρόσωπο της ΕΕ και  ερευνητική αναλύτρια.

 Η κύρια συνάντηση του Κολόφσκι ήταν με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον Αλεξάντερ Τέρκελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα Σκόπια καθώς και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το φάκελο των Σκοπίων, David Cullen.

 «Στην αντιπροσωπεία μας, συμμετείχαν (Σλάβοι) εκπρόσωποι από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες που είχαν ως σκοπό  κατά τη συνάντησή τους με εκπροσώπους των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ και των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, καθώς και με εκπροσώπους  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Catherine Ashton, να υποστηρίξουν του όρους ένταξης της FYROMστο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους αυτούς στα ευρω-ατλαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Σλάβοι στις χώρες που είναι μέλη αυτών των δύο οργανισμών», δήλωσε ο Μέτο Κολόφσκι προς το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

 «Θέλουμε, επίσης, δια μέσω των προέδρων μας να καταστήσουμε σαφές ότι τα Σκόπια δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωπα με την επιβαλλόμενη διαμάχη για το όνομα, αλλά και το λόγο ότι η συνάδελφός μας, Ευγενία Νατσουλίδου προερχόμενη από την Έδεσσα (Βόντεν-Воден, γράφει το κείμενο), την Ελλάδα,  θα προσπαθήσει να δώσει διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σλάβων στη «Μακεδονία του Αιγαίου», που είναι μέρος του νότιου γείτονά μας, καθώς οι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν καθημερινές πιέσεις, απειλές και προβλήματα.

 »Θα τονίσω ότι η FYROM αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 »Περιμένουμε τα επιχειρήματά μας να γίνουν δεκτά, προκειμένου να δημιουργηθεί μία βάση με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι βαθύτερες έναντι της ελληνικής επιχειρηματολογίας για το ζήτημα του ονόματος», είπε ο Κολόφσκι.πηγη