Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τί είναι η τρόικα; Τα "μαργαριτάρια" των φοιτητών


Ο μέσος Έλληνας ακούει κάθε ημέρα τη λέξη "τρόικα" δεκάδες φορές, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνει τί ακριβώς είναι η τρόικα, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις φοιτητών και μάλιστα του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου βασικό αντικείμενο σπουδών είναι οι πολιτικές επιστήμες.. 

Ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης Δονάτος Παπαγιάννης έθεσε σε φοιτητές του τμήματος το -σίγουρα ενδιαφέρον- ερώτημα "αν η τρόικα είναι θεσμός της ΕΕ". Μεταξύ των απαντήσεων που πήρε είναι οι εξής: 

"Η τρόικα θεωρείται θεσμός της ΕΕ. Είναι μία οικονομική ομάδα που ανήκει στη Γερμανία που διαχειρίζεται και ελέγχει τα οικονομικά θέματα της Ελλάδα. Με άλλα λόγια δεν είναι ένας απλός αλλά ένας σύνθετος θεσμός μέσα στην ΕΕ".

"Η τρόικα είναι μία οικονομική ομάδα από τη Γερμανία που (δυστυχώς) ελέγχει την Ελλάδα. Θεωρείται θεσμός της ΕΕ αφού η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ. Επιπλέον αφού η τρόικα είναι νομικό σώμα, αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό". 

"Τα μέλη της τρόικας είναι εκλεγμένα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα"... 
απαντά άλλος φοιτητής.

"Η τρόικα είναι μία τράπεζα από την οποία δανειζόμαστε χρήματα για να ξεπληρώσουμε το χρέος. Η τρόικα δεν ανήκει στην Ευρώπη. Είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Μόνο τότε", αναφέρει άλλη απάντηση.

"Η τρόικα δεν είναι ευρωπαϊκός θεσμός, αλλά ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός"... θεωρεί άλλος φοιτητής. 

Σημειώνεται ότι η τρόικα δεν είναι θεσμός της ΕΕ όπως π.χ. το Ευρωκοινοβούλιο αλλά ένα σώμα τεχνοκρατών που συγκροτήθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έχει τριμερή εκπροσώπηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή: Keep talking Greece