Φρένο για ΔΕΠΑ και ΑΟΖ από ΗΠΑ
«Σε άτυπη ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις οδηγείται η Ελλάδα εφόσον πωληθεί η ΔΕΠΑ στη Gazprom» διαμήνυσε η Ουάσιγκτον μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του Στέητ
Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα.
Η επίσκεψη και οι επαφές του υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας με την κυβέρνηση κρατήθηκαν επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά, σε αντίθεση με το Βερολίνο, δε θα έβλεπε με καλό μάτι την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας από το ρωσικό γίγαντα του αερίου, δεν αποτελεί είδηση. Ωστόσο, κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέλυσε μια σειρά από λόγους ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που καθιστούν ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη.
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι στην πώληση της ΔΕΠΑ η Μόσχα "τα παίζει όλα για όλα" για να διατηρήσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι πιθανή κατάληξη της ΔΕΠΑ στα χέρια της Μόσχας θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την κατασκευή του αγωγού TAP καθώς ο εν λόγω αγωγός «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, το Βερολίνο διαφοροποιείται «κλείνοντας το μάτι» στους Ρώσους.
Στη μέση των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί και να μεγιστοποιήσει τα εθνικά οφέλη. Ταυτόχρονα για την ΑΟΖ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς κινήσεις που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο το εύθραυστο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.
Ρωσικός Τύπος: Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ελλάδα για ενεργειακή συνεργασία με Ρωσία
«Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ του Σαββάτου».
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ στην Gazprom και στην ομάδα «Σίντεζ» είναι ανεπιθύμητη και θα καταστήσει την Ελλάδα «όμηρο» της Ρωσίας σε θέματα ενέργειας.
Η Ελλάδα παίρνει περίπου το 90 % της κατανάλωσης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η αγορά της ΔΕΠΑ από τη Ρωσία θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά της περιοχής και θα είναι σε θέση να αυξήσει τις τιμές, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Βίζγκλιαντ επικαλούμενη το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι.
Επιπρόσθετα – γράφει το ρωσικό δημοσίευμα- η πύλη Capital.gr αναφέρει ότι η συνεργασία με τη Ρωσία μπορεί να αμφισβητήσει την εφαρμογή του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού, μέσω του οποίου η Ελλάδα επιδιώκει να μεταφέρει στη Νότια Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Το έργο αυτό είναι άμεσα ανταγωνίσιμο με τον αγωγό Nabucco West, το οποίο παρακάμπτει την πλευρά της Ελλάδας και έμμεσα το ρωσικό-ιταλικό «South Stream», το οποίο ως στόχο έχει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς τη νότια Ευρώπη.
Αυτήν την εβδομάδα υπεγράφη στην Αθήνα η τριμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία για την κατασκευή του Υπερ-Αδριατικού αγωγού, σε μια τελετή που παρακολούθησε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στην Ελλάδα, η Γερμανία, δεν είναι κατά των ρωσικών επενδύσεων στον ελληνικό τομέα ενέργειας.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ- φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου αερίου.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού επανειλημμένα αναβλήθηκε, καθώς οι όροι έχουν αλλάξει.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προτίθεται να αποφασίσει σχετικά με τον αγοραστή τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία κρατικών ιδιωτικοποιήσεων αποφάσισε την ‘επανεκκίνηση’ του διαγωνισμού, επιτρέποντας κάθε έναν από τους υπόλοιπους διεκδικητές τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.
Πηγές: Κεφάλαιο , Εχέδωρος