Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

«Κατάπιαν» τη χορηγία-μαμούθ στον ΔΟΛ!



«Κατάπιαν» τη χορηγία-μαμούθ στον ΔΟΛ!
Από τη λίστα με τις χορηγίες του ΟΠΑΠ, απουσιάζει –μυστηριωδώς…- το ποσό των 800.000 ευρώ που έλαβε ο Οργανισμός Λαμπράκη εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης!
Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει από τον κατάλογο με τις χορηγίες του ΟΠΑΠ για το 2012 και τις συμφωνηθείσες για το 2013, ο οποίος ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα. Πέραν των εντυπωσιακών ποσών που κατευθύνθηκαν ακόμη και σε μέσα των οποίων η εμβέλεια –καταφανέστατα- δεν τα δικαιολογεί (δημιουργώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μέσα που απέφυγαν συστηματικά κατά το επίμαχο διάστημα να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο), το μέγα ζήτημα που εγείρεται δεν προκύπτει από κάποιο μέσο που περιλαμβάνεται στη λίστα, αλλά από αυτό που απουσιάζει! Συγκεκριμένα, παρά την τεράστια δημοσιότητα που έλαβε η χορηγία των 800.000 ευρώ προς το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, την οποία έχει αναδείξει το ρεπορτάζ του newsbomb.gr, ούτε ο οργανισμός, ούτε το ποσό εμφανίζονται στον κατάλογο! Όπως έχει γράψει το newsbomb.gr, η χορηγία-μαμούθ ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο ελληνικός λαός στενάζει υπό το βάρος των μνημονίων, των φορολογικών νομοσχεδίων και των χαρατσιών, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας, ενώ οι αυτοκτονίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη χορηγία –όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ- έγινε προσπάθεια αρχικά να περάσει «δια της πλαγίας» και χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενημερώσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες, αρχικά δεν είχε υποβληθεί καν σχετικό αίτημα!
Η απουσία αναφοράς του ΔΟΛ και των 800.000 ευρώ από τη λίστα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας (τα στοιχεία ήλθαν μετά την έρευνα της εξαιρετικής Αριστέας Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία, που είναι δεδομένο ότι τα στοιχεία της ανταποκρίνονται στα επίσημα που δηλώνει ο οργανισμός) αναδεικνύει σειρά «καυτών» ερωτημάτων:
1.      Πώς είναι δυνατόν να απουσιάζει μια χορηγία τόσο μεγάλου ύψους, όταν αναφέρονται ακόμη και πολύ μικρότερες, μέχρι και 15.000 ευρώ!
2.      Πώς είναι δυνατόν να μην αναφέρεται καν ο ΔΟΛ, όταν αναφέρονται ακόμη και μέσα για τα οποία τα ποσά των χορηγιών είναι «μη διαθέσιμα»;
3.      Μήπως η απουσία τόσο της αναφοράς στο ΔΟΛ, όσο και στο ποσό-μαμούθ των 800.000 ευρώ επιβεβαιώνει ότι, τελικά, η εξόφθαλμη χορηγία δεν έλαβε καν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και πέρασε… υπογείως;
Η λίστα ΟΠΑΠ
Με βάση επιλεκτικές τακτικές φαίνεται πως συνεχίζει να «σκορπά» χορηγίες, δωρεές και διαφημίσεις ο ΟΠΑΠ, που παρέχει πλουσιοπάροχα τα «λάφυρά» της κυρίως σε φίλιες δυνάμεις.
Πρωταθλητές των χορηγιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» (τα ποσά άνευ ΦΠΑ) είναι:
η Nova sports με 7.500.000 ευρώ (ειδικό αθλητικό κανάλι),
ο ANTENNA TV με 1.000.000 ευρώ,
ο όμιλος της «Καθημερινής»-ΣΚΑΪΤν-ΣΚΑΪ Ρ/skai.gr-Metropolis με 965.000 ευρώ,
ο όμιλος «Εθνος»-«Ημερησία» με 750.000 ευρώ, με τον οποίο ο ΟΠΑΠ υποτίθεται ότι βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία, επειδή ο πρώτος παραβίασε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ διαφημίζοντας ανταγωνιστές του.
η εφημερίδα «Πρώτο θέμα» με την ιστοσελίδα της (protothema.gr) με 650.000 ευρώ,
η εφημερίδα «Real» και η ιστοσελίδα της (real.gr) με 500.000 ευρώ,
Καλοπληρωμένες χορηγίες έλαβαν μέχρι και κομματικές εφημερίδες, όπως είναι:
η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης», από 100.000 ευρώ εκάστη.
Από τα ενημερωτικά sites το μεγαλύτερο ποσό χορηγίας κατευθύνεται:
Στη zougla.gr 150.000 ευρώ,
Στην οικονομική ιστοσελίδα capital.gr με 121.951 ευρώ και
Επίσης, στον κατάλογο περιλαμβάνονται:
η νεοπαγής «Δημοκρατία» 100.000 ευρώ,
και η εφημερίδα «Άποψη», η οποία έλαβε 120.000 ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί η σταθερή επί χρόνια επιχορήγηση του ΤΗΛΕΑΣΤΥ, μέχρι πρότινος κομματικού καναλιού του ΛΑΟΣ.
Με δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιχορηγούνται έντυπα του ειδικού τύπου του στοιχήματος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι χορηγίες:
Στην εφημερίδα 12X & 12ΧΜΠΟΥΚ με 203.252 ευρώ, και
στην εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΣΤΗΛΗ/ΠΡΟΓΝΩΣΠΟΡ/ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ με το ποσόν των 203.252 ευρώ.