Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Σημίτης πασών των Γερμανιών



Γράφει ο Νίκος Ελευθέρογλου 
  
Έκδηλη είναι πλέον η κινητικότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τα στελέχη που πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να πληθαίνουν επικίνδυνα.Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δυναμική επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του μπλοκ των εκσυγχρονιστών, ενώ διόλου αδιάφορο δεν το αφήνουν η διαφοροποίηση του λεγόμενου ‘λαϊκού’ ΠΑΣΟΚ, με εκπροσώπους και εντός της κυβέρνησης -Χρήστος Παπουτσής, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.α.- καθώς και η ‘αυτονόμηση’ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που κατέθεσε δική του πολιτική ‘πλατφόρμα’ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς θεωρούν ότι δεν βοηθάει την χώρα, ενώ χαρακτηριστική της δυσφορίας υπήρξε η αποστροφή του λόγου του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ότι η συζήτηση «δεν μας αφορά», κάνοντας λόγο αναφερόμενος στον κ.Σημίτη σε … ‘διαφορετικούς στόχους’ και αποκλείοντας βεβαίως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε στον Flash (και αργότερα στην κρατική τηλεόραση) ότι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης «αφενός μας αποπροσανατολίζει στο εσωτερικό, … αφετέρου όσο ακούγονται στο εξωτερικό τέτοια σενάρια, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα παραμένουν πολύ ψηλά». Σημειώνοντας δε την εμπειρία του Κώστα Σημίτη, υποστήριζε και αυτός με νόημα ότι «έχει τους λόγους του που το διατυπώνει δημόσια»… Με σκληρά λόγια μίλησε για τον πρώην πρωθυπουργό και ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας. «Δεν βοήθησε καθόλου. Δημιουργεί μια ανασφάλεια (…) και υπονοεί πως δεν θα τα καταφέρουμε”, είπε στο Βήμα FM, παρομοιάζοντας τον κ.Σημίτη με τους θεατές της κερκίδας που βλέπουν τους ‘χριστιανούς να αγωνίζονται με τα λιοντάρια’. «Μάλιστα κάνουν και υποδείξεις τέτοιου τύπου, πιστεύοντας πως δεν είναι μέρος του προβλήματος και πως δεν θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα εάν χάσουμε τη μάχη», συνέχισε.


Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και πως «καλώς το κάνουν όσοι νοιώθουν την υποχρέωση», είπε στο Ράδιο 9 ο ‘εκσυγχρονιστής’ Εκτωρ Νασιώκας, ενώ τον απόλυτο σεβασμό του στις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού εξέφρασε στο ΑΝΤ1 Radio ο επίσης ‘εκσυγχρονιστής’, αν και ‘φλωριδικός’ Κώστας Καρτάλης, επιλέγοντας να κρατήσει από τη συνέντευξη Σημίτη την ανάγκη να γίνουν ‘προσεκτικές συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους, χωρίς διαρροές των προθέσεων’ και με στόχο να μη θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Στην κυβέρνηση πάντως, πολλά στελέχη δεν θεωρούν τυχαία την επανεμφάνιση στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και των λεγόμενων ‘φλωριδικών’, που δείχνουν πλέον να αποτελούν σχεδόν συγκροτημένη ομάδα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αναφορά στον εκσυγχρονισμό.


Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η ηχηρή διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, καθώς και το ‘εμπλουτισμένο’ σε σχέση με την εισήγησή του ‘non paper’ που απέστειλε αργότερα στους δημοσιογράφους, καθιστώντας σαφές το περιεχόμενο του ‘μανιφέστου’ του. Πολλοί μάλιστα, άρχισαν να μιλούν για απομάκρυνση των σεναρίων που ήθελαν την αναβάθμιση του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας σε υπουργό Οικονομικών ή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, μόνο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αρκούντως έμπειρος για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η παρέμβασή του ήταν επί της ουσίας και αναδείκνυε τη διαφορετική, αλλά τεκμηριωμένη άποψή του για την Οικονομία και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενισχύοντας την άποψη ότι είναι σε θέση να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο όποιο από τα δύο πόστα κληθεί να αναλάβει.


Σε κάθε περίπτωση, με το πιθανότερο σενάριο να τοποθετεί τον ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον Ιούνιο -αν και πολλοί επιμένουν πως θα γίνει νωρίτερα- τα περιθώρια για ‘ιδεολογικές αναζητήσεις’ στο εσωτερικό της κυβέρνησης στενεύουν και η ανάγκη εξειδίκευσης του Προγράμματος σε όλες του τις πτυχές ως τα μέσα Μαΐου οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή, κάνει τον Γιώργο Παπανδρέου να καλεί σε εγρήγορση. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλει η συμφωνία με την τρόικα και το ίδιο θα απαιτήσει από όλους του τους υπουργούς. Τα αποτελέσματά τους μάλιστα, θα βαρύνουν ιδιαιτέρως και στις επικείμενες πολιτικές του αποφάσεις…


Πηγή: Η επανεμφάνιση Σημίτη κινητοποίησε όλες τις… φυλές του ΠΑΣΟΚ 

Που το πάει ο Κώστας Σημίτης; Αυτό το ερώτημα γίνεται πιο έντονο, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του “Εκτροχιασμός” στο οποίο πνέει το Γιώργο Παπανδρέου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Κώστα Καραμανλή. Για όσους δεν γνωρίζουν τον ψυχισμό του Κώστα Σημίτη τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του προκαλούν κατάπληξη. Για τους άσπονδους όμως φίλους του κάτι τέτοιο ταιριάζει απόλυτα στην ψυχοσύνθεση του πρώην πρωθυπουργού. 

Όπως μας έλεγε παλιός του γνώριμος “Ο Σημίτης δεν πρόκειται να συγχωρέσει κανέναν από τους τρεις. Τον καθένα για ξεχωριστούς λόγους. Κινείται με βάση τα απωθημένα του και με μνησικακία. Τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί θεωρεί ότι του έκλεψε εν μια νυκτί το …θρόνο του ΠΑΣΟΚ και δεν τον υπερασπίστηκε. Τον Κώστα Καραμανλή γιατί αποκάλυψε στη Βουλή τα έργα και ημέρες του όταν τον στιγμάτισε ως “αρχιερέα της διαπλοκής’ αλλά και γιατί έκοψε τα άνθη του κακού που φύτρωναν στην τότε αυλή του Μαξίμου. Και τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί πέταξε στο …δρόμο τα ορφανά του και δεν προστάτευσε τους ανθρώπους του”. 

Τώρα πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να πάρει τη ρεβάνς μια και οι Γερμανοί όχι απλώς ξανάρχονται στην Ελλάδα αλλά επιχειρούν να γίνουν το αφεντικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού ήταν και παραμένουν εκλεκτικές με τους Γερμανούς. 
Ο άνθρωπος κλειδί και μυστήριο ήταν ο αδελφός του καθηγητής Σπύρος Σημίτης που αποτελούσε επίλεκτο συνομιλητή των γερμανικών κυβερνήσεων. Ο κ. Καθηγητής που ζεί και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία βρισκόταν πάντα στη σκιά και από κει κινούσε τα νήματα με ισχυρές επαφές. 
Ο Σπύρος Σημίτης, άνθρωπος του σκληρού γερμανικού κατεστημένου ή, για τους πιο μυημένους, μέλος του στενού πυρήνα του «γερμανικού βαθέος κράτους» και άμεσα διασυνδεμένος με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο εκφράζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του «κύκλου της Φρανκφούρτης». 

Στην ίδια ομάδα είχαν μυηθεί τόσο ο Κώστας Σημίτης (σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ της τότε Δυτικής Γερμανίας και εκεί ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959) όσο και ο Λουκάς Παπαδήμος. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπαδήμος ως μεταβατικός πρωθυπουργός είναι μαζί με τον κ. Στουρνάρα, οι δυο για τους οποίους ο κ. Σημίτης δεν φείδεται στο βιβλίο του επαίνων. Φαίνεται πως σε αυτόν τον “κύκλο” έχει προσχωρήσει και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας για τον οποίο εκτός του Σημίτη και οι Γερμανοί (όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε) τον θεωρούν “δικό τους άνθρωπο” μια και κατανοεί πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Στόχος του “κύκλου της Φρανκφούρτης” είναι να εντάξει ολοκληρωτικά την Ελλάδα στη σφαίρα της επιρροής της Γερμανίας. Τώρα λοιπόν πιστεύουν ότι είναι η “ώρα μηδέν” για να υλοποιηθεί το σχέδιο παράδοσης της χώρας μέσω των Μνημονίων σε γερμανική διοίκηση.


Σκοπός λοιπόν σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία είναι να δημιουργηθεί ένα πολιτικό και τεχνοκρατικό προσωπικό που την κατάλληλη στιγμή θα λειτουργήσει ως “εφεδρεία” αν εξαιτίας κυρίως της ΔΗΜΑΡ και της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ χρειαστεί ευρωπαικός-φιλογερμανικός εταίρος σε μια κυβέρνηση.


Στη γερμανική λογική βρίσκεται το “κλαμπ” των εκσυγχρονιστών, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που είναι συνομιλητής του κ.Σημίτη, οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Αννα Διαμαντοπούλου που προσφάτως συνέφαγαν στο εξωτερικό, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, Στέφανος Μάνος, Γ. Φλωρίδης. η Μιράντα Ξαφά, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Ν. Μπίστης και φυσικά ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.


Στον κ. Σημίτη του άρεσε να παρομοιάζει τον εαυτό του ως μεγάλο μαέστρο. Τώρα πιστεύει ότι κουνά την μπαγκέτα του πιστεύοντας ότι η ελληνική πολιτική σκηνή θέλει το… Γερμανό της. 

http://kostasxan.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7178.html