Τον τελευταίο καιρό, με αναλύσεις και ανταποκρίσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλεται όλο και περισσότερο η άποψη για διαγραφή του ελληνικού χρέους ή για περαιτέρω αναδιάρθρωσή του.
Την ίδια στιγμή, σε σχόλια και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, καταγράφεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά το πνεύμα του άρθρου στο περιοδικό TIME περί “τελευταίας ευκαιρίας” της Ελλάδας και για “τιτάνια προσπάθεια” της ελληνικής κυβέρνησης να σωθεί η χώρα.
Όσον αφορά στην παραγραφή του ελληνικού χρέους, ενδεικτικό είναι το άρθρο του καθηγητή Οικονομικών, Καρλ Γουίλαν, στο “Forbes”.
“Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.
Καταστροφή η Grexit για Ελλάδα και Ευρώπη
Πρόσφατα, με άλλο άρθρο του στο ίδιο περιοδικό, είχε υποστηρίξει, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν την ελληνική έξοδο από το ευρώ και ότι η προσέγγιση των Ευρωπαίων είναι λανθασμένη. Η Grexit ίσως αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γουίλαν επισημαίνει τώρα τη σύγχυση μεταξύ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμώντας, ότι “από την κατάσταση στην Ελλάδα αυταπόδεικτα συμπεραίνει κανείς πως μία συντεταγμένη χρεοκοπία μπορεί να λάβει χώρα, ενώ μια χώρα παραμένει μέλος της ευρωζώνης”.
Στη συνέχεια, προσθέτει, ότι “εξάλλου, η Ελλάδα κινείται προς δημοσιονομικό πλεόνασμα, επομένως αν το χρέος της παραγραφεί σε βιώσιμα επίπεδα, είναι δυνατόν να επιστρέψει σε δανεισμό από τις αγορές, έπειτα από βραχύβια βοήθεια από τους εταίρους της”.
Ο κ. Γουίλαν αναφέρει πως εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η χρεοκοπία της θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ. Παρά τα όσα ελέχθησαν από Ευρωπαίους πολιτικούς περί διαχειρίσιμης ελληνικής χρεοκοπίας, όπως τονίζει, στην πραγματικότητα η χρεοκοπία θα ενέτεινε την κρίση.
spirospero.gr
spirospero.gr