Προεκλογικά είχαν πάρει φωτιά τα ΜΜΕ με εκβιαστικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, πως αν δεν ψηφίσουν «σωστά», ο δρόμος θα οδηγήσει στην κόλαση της δραχμής και άλλα φαιδρά.
Οι εκλογές έφεραν τα πάνω κάτω και μετά την ψυχρολουσία, τα ΜΜΕ πάλι τον χαβά τους, για δραχμές και δεκάρες. Λες και το πρόβλημα είναι απλά να σχηματιστεί κυβέρνηση και όχι τι είδους κυβέρνηση θα είναι αυτή. Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Θέλει κυβέρνηση συγκεκριμένων προδιαγραφών και εθνική συνεννόηση στα ζητήματα, τα οποία θα οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση.Μια κυβέρνηση με ελληνική συνείδηση και όχι Ελλάδα προτεκτοράτο.
Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδειξαν πόσο «μικρό» ήταν το πολιτικό σύστημα στο πρόβλημα της χώρας. Διαφορετικές θέσεις μέσα στους ίδιους πολιτικούς σχηματισμούς, ασυνεννοησία, δαιμονοποίηση κάποιων από άλλους και γενικά απροθυμία ανάληψης ευθυνών. Ο δικομματισμός φάνηκε πως αποτελεί παρελθόν από την νύχτα της 6ης Μαΐου, αλλά κάποιοι δεν κατάλαβαν πως με τα παιχνίδιατους, οδηγούν την Ελλάδα σε αναγκαστική αυτοκτονία.
Όλοι πλην ενός λένε ΝΑΙ στο ευρώ, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στους Μνημονιακούς να μας κρατάνε εκεί σαν ζητιάνους και με χαμένη την εθνική ταυτότητα.
Αλλά ούτε και η άλλη πλευρά, μπορεί να πουλάει τσαμπουκά χωρίς αντίκρισμα. Αν το πολιτικό σύστημα πιστεύει πως η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ήρθε η ώρα να το αποδείξει.
Οι κάλπες του Μαίου μαύρισαν τους «πρόθυμους» Μνημονιακούς και έδωσαν δύναμη αλλαγής στην άλλη πλευρά. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ενιαία φωνή και πρόταση εξουσίας. Η ψήφος αυτή απαιτεί αλλαγή πορείας, με κοινωνική δικαιοσύνη, ελπίδα και ανάπτυξη. Είπε όχι στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, στα κατοχικά συσσίτια και στα λουκέτα στο μαγαζάκι του μικρομεσαίου.
Προφητικός ο Νόαμ Τσόμσκι στο ΣΚΑΙ « …βλέπουμε τεχνοκράτες στην Ελλάδα και αλλού, να επιβάλλονται από εξωτερικές δυνάμεις ως λύση, για να διαχειριστούν την οικονομία και τις ζωές ολόκληρων λαών…»
Λέει πολλά η επισήμανση αυτή του Τσόμσκι, διότι οι ξένες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πιέζουν, αν οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις αποδειχτούν για άλλη μια φορά ανίκανες να διαχειριστούν την κρίση. Μια κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν και την επισημοποίησαν με κουμπάρο το ΔΝΤ!
Τα ερωτήματα πολλά, γιατί και πως μπήκαμε στο ΔΝΤ, αλλά περίεργη και η στάση της «Ν.Δ» εκείνης της περιόδου. Η ηγεσία και τα όργανα του κόμματος μετά την αλλαγή πορείας, γνωρίζουν τι θέλουν, που οδηγείται το πλοίο Ελλάς και προς ποια κατεύθυνση; Επιμένουν στο Μνημόνιο όπως είναι, ή θέλουν ανάπτυξη με άλλον τρόπο και ποιος είναι αυτός;
Υπάρχει από την ηγεσία της «Ν.Δ» σχέδιο, θέληση και βούληση για έξοδο από την κρίση με ψηλά το κεφάλι; Ποιος έκανε το Μνημόνιο Ι; Μα πρωτεργάτης είναι ο Γ.Α.Παπανδρέου. Ποιος έκανε το Μνημόνιο ΙΙ, που είχε αποτέλεσμα τον επαίσχυντο Εφαρμοστικό νόμο και ο οποίος καταδικάζει σε φτώχεια τους Έλληνες; Μα, πάλι ο Γ.Α.Π. Ποιος τα στήριξε όλα αυτά; Ο Γ.Α.Π, ο Βενιζέλος και… ο Σαμαράς!
Είναι τυχαίο που οι κάλπες έδωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ; Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ από την ανάληψη της εξουσίας Νοέμβρη 2009, του Γ.Α.Π και συνεργατών του, γνωστός. Η ιστορία θα κρίνει το μέγεθος της καταστροφής και θα καταλογίσει ευθύνες. Μένει όμως στον Αντ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει την αλλαγή στάσης απέναντι στο Μνημόνιο.
Ποια είναι η «Ν.Δ.» τι θέλει και που πάει; Ποιο το ιδεολογικό της στίγμα και που οδηγείται σήμερα μετά τόσες παλινωδίες;
Η «Ν.Δ.» έπιασε πάτο γιατί έλειπε ο προσανατολισμός, δεν είχε έρμα και υπέκυψε στο λάθος.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η εξέλιξη του Μνημονίου.
Αφού υπήρξαν τα δυο Μνημόνια και ο Εφαρμοστικός, ο ΓΑΠ εξαναγκάστηκε να φύγει από τη μέση και όλα αυτά στην συνέχεια, τα στηρίζουν από κοινού… Βενιζέλος και Σαμαράς. Αφού ακολουθείται κατά γράμμα η Μνημονιακή πολιτική Παπανδρέου, γιατί ο ίδιος εξαναγκάστηκε να φύγει;
Αφού με αυτήν την πολιτική όπως έλεγε,έσωσε την χώρα,
γιατί έφυγε;
Στην Ν.Δ. υπάρχει ο προβληματισμός, αν συμφωνούν όλοι με αυτήν την πολιτική εξέλιξη, όταν πλέον όλα δείχνουν πως καμιά λύση δεν θα υπάρξει στα πλαίσια του Μνημονίου. Όπως υπάρχει και προβληματισμός για την προσπάθεια «συγκόλλησης» της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας» και το προσκλητήριο επιστροφής προσώπων, όταν η ουσία βρίσκεται στην αλλαγή πολιτικής και όχι στην ανακύκλωση ίδιων προσώπων.
Τελικά, αν η «Ν.Δ» παραμείνει Μνημονιακό κόμμα, θα δοκιμάσει τις αντοχές της στην νέα εποχή που άνοιξε η 6η Μαίου και είναι πλέον σίγουρο πως όλα αλλάζουν! Μια νέα εποχή, όπου θα δοκιμαστεί η σοβαρότητα όλου του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης ,διότι οι πολίτες θέλουν πολιτικούς που δεν θα τους ξαναπροδώσουν!
Διαμαντής Θ.Βαχτσιαβάνος
http://www.kozan.gr/?p=7852#more-7852