Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η Λαγκάρντ μας θεωρεί χώρα του… Τρίτου Κόσμου

Η ρητορική “βαρβαρότητα” κατά της Ελλάδας με κομιστές των σκληρών μηνυμάτων τους διεθνείς εταίρους και δανειστές της χώρας συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση. Σε σημείο που σε κάνει να απορείς, αν στο εξωτερικό υπάρχει επαρκής αντιληπτική ικανότητα, ή έστω πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην....
Ελλάδα.

Και όχι φυσικά σε επίπεδο κομματικών και πολιτικών σχηματισμών. Αλλά σε επίπεδο κοινωνίας. Και της ψυχολογίας που υπάρχει γονιδιακά καρφιτσωμένη στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων, επηρεάζοντας καθοριστικά την ιστορική διαδρομή του τόπου.

Απέναντι λοιπόν σε μια κοινωνία που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της, λόγω ενός Μνημονίου ύφεσης και εθνικής μελαγχολίας, το οποίο έφερε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ, το όλο, διαχρονικό και μοιραίο Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι διεθνείς παράγοντες συνεχίζουν να υψώνουν τους τόνους, αρκετά περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αρκετά περισσότερο από όσο απαιτούν οι συνθήκες και οι συγκυρίες της εποχής. Αρκετά περισσότερο από όσο αντέχει η ψυχοσύνθεση των Ελλήνων.

Αυτή τη φορά, κομιστής των τελεσιγράφων ήταν η Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η οποία εξάντλησε τα όρια της αυστηρότητας, με συνέντευξη στην «Guardian», καθώς ξεκαθάρισε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους δανειστές της χώρας. Αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους, και τις γενιές που έρχονται.

Όσο για την ζωηρή εικόνα αντικατοπτρισμού, από όσα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» η Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν η ευθεία σύγκριση της Ελλάδας με τον Τρίτο Κόσμο. «Περισσότερο από τους ασθενείς στην Ελλάδα, σκέφτομαι τα παιδιά σε σχολεία της Νιγηρίας που μοιράζονται μια καρέκλα ανά τρεις μαθητές, επειδή θέλουν πραγματικά να μορφωθούν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καλύτερη μεταχείριση από μια φτωχή χώρα στον Τρίτο Κόσμο», ήταν τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το κατά πόσο βέβαια η συγκεκριμένη στρατηγική των διεθνών παραγόντων βοηθά αντικειμενικά την προσπάθεια των εγχώριων φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων να ορθώσουν ανάχωμα στον λαϊκισμό και το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την εθνική περιπέτεια, είναι εξαιρετικά συζητήσιμο. Δυστυχώς…

http://www.statesmen.gr
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/05/blog-post_8807.html