Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ούτε το όνομά τους?????


Ούτε το όνομά τους
Για τα ΜΜΕ, οι συνάνθρωποί μας που αυτοκτονούν λόγω χρεών δεν έχουν ονόματα – έχουν μόνο ηλικία και φύλο.
«Αυτοκτόνησε 55χρονος». «Αυτοκτόνησε 42χρονος». «Αυτοκτόνησε 77χρονος».
Για τα ΜΜΕ, οι συνάνθρωποί μας που αυτοκτονούν λόγω χρεών δεν έχουν ονόματα – έχουν μόνο ηλικία και φύλο.
Σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν και επαγγελματική ιδιότητα: «συνταξιούχος φαρμακοποιός».
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως οι αυτόχειρες είναι ένοχοι. Αλλά, αν ήταν ένοχοι, τα ονοματεπώνυμά τους θα ...αναφέρονταν.
Ο νόμος προστατεύει αυτούς που δεν έχουν οδηγηθεί ακόμα σε δίκη και –ως τότε- υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας• αν και όχι για όλες τις περιπτώσεις.
Οι αυτόχειρες εξαιτίας οικονομικών χρεών έχουν κριθεί οριστικά πια -όπως κάθε νεκρός- και δεν μπορούν να είναι ούτε αθώοι, ούτε ένοχοι. Μπορούν, όμως, να γίνουν πολύ επικίνδυνοι.
Τα ονοματεπώνυμα των συνανθρώπων μας που αυτοκτονούν δεν αναφέρονται, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχτεί επικίνδυνο για αυτούς που, αν και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην απελπισία, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ζάπλουτοι, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.
Το καθεστώς γνωρίζει πολύ καλά πως τα προβλήματα αρχίζουν όταν η «45χρονη» γίνεται Κωνσταντίνα Κούνεβα. Όταν ο «15χρονος» γίνεται Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Xτες στις 18:00, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, στη μνήμη των συνανθρώπων μας που δεν άντεξαν – όπως ο «77χρονος» που αυτοκτόνησε χτες το πρωί στο Σύνταγμα. Ίσως, μάθουμε και το όνομά του.