Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ποιοι ετοιμάζουν το κόμμα του Λουκά Παπαδήμου

Από τον Βασίλη Μπόνιο



To ράδιο και η τηλεόραση κατασκευάζουν μεγάλους ανθρώπους για τον μικρό λαό.


Οι δικοί μας βαρόνοι των ΜΜΕ γνωρίζουν άριστα το σχετικό αξίωμα μια και το έχουν «εφαρμόσει» ήδη αρκετές φορές στη πρόσφατη πολιτική μας ιστορία με πιο χαρακτηριστική την κατασκευή του «Ηγέτη» Κώστα Σημίτη. Ένα προφανές δημιούργημα του μηντιακού σωλήνα και της διαπλοκής.
Είναι ακριβώς ο Κώστας Σημίτης ο άνθρωπος που χρησιμοποίησαν οι εκδότες για να φέρουν τον Λουκά Παπαδήμο στην Ελλάδα, όπως έχει αποκαλύψει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» σε παλαιότερη ανάρτησή μας.


Είναι ο ίδιος άνθρωπος-ο πρώην πρωθυπουργός-που χρησιμοποιούν πλέον για να δημιουργήσουν το κόμμα του Λουκά Παπαδήμου.
Ένα κόμμα που θα γεννηθεί στη σκιά ενός σφοδρού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους βαρόνους της διαπλοκής.
Η ιστορία μας ξεκινά με τσάι, συμπάθεια και αλληλοθαυμασμό που μοιράζονται πολύ συχνά τα απογεύματα οι κυρίες Δάφνη Σημίτη και Shanna Ingram, σύζυγος του Λουκά Παπαδήμου, τόσο στο διαμέρισμα της πρώτης στην Αναγνωστοπούλου όσο και σε κείνο της κ. Ingram στο Παλαιό Ψυχικό.

Πυκνές είναι και οι επαφές του Κώστα Σημίτη με τον Λουκά Παπαδήμο. Έχουν υπάρξει στιγμές στη διάρκεια της πρόσφατης πρωθυπουργικής θητείας του κ. Παπαδήμου που οι δύο άνδρες χρειάσθηκαν να συναντηθούν, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, για να σχεδιάσουν τόσο τη πρόοδο του πρόσφατου PSI όσο και το «μαλάκωμα» των ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι δήλωναν εξοργισμένοι από τις μπίζνες της κυβέρνησης Σημίτη με την Goldman Sachs.

“Αν δεν υπήρχε ο Σημίτης δεν θα είχαμε αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις…», εξομολογήθηκε κάποια στιγμή σε συνομιλητή του εντός του Μεγάρου Μαξίμου ο σημερινός πρωθυπουργός.
Αν υπάρχει λοιπόν ένα ισχυρό δίδυμο στη πολιτική ζωή του τόπου, αυτό δεν είναι άλλο από το δίδυμο Σημίτη-Παπαδήμου. Για όσους πιστεύουν για παράδειγμα ότι υπάρχει αντίστοιχη χημεία ανάμεσα στον Παπαδήμο και τον Βενιζέλο πλανώνται.
Ο Παπαδήμος φέρει βαρέως το γεγονός ότι αποδέχθηκε πιεζόμενος μια πολυπληθή κυβέρνηση και κυρίως τον Βενιζέλο ως υπερυπουργό των Οικονομικών. Μάλιστα δεν βλέπει την ώρα και τη στιγμή ν’ απαλλαγεί από τη βάσανό του. Ο Παπαδήμος χρειάσθηκε να παρέμβει πολλές φορές πυροσβεστικά για να αντιμετωπίσει την απειλή της αποτυχίας που προκαλούσαν οι υπουργικές αστοχίες σε επίπεδο κορυφής.
Δεν ήταν τόσο η προφανής φιλοδοξία του Ευάγγελου που είναι κατανοητή αλλά η άγνοια των διεθνών ισορροπιών που απειλούσε να τορπιλίσει συμφωνίες που κρινόντουσαν σε «ψυχολογικές» λεπτομέρειες.

Ο Παπαδήμος έχει διαμορφωμένη άποψη τόσο για τον Βενιζέλο, όσο και για τον Σαμαρά. Το ευτυχέστερο σενάριο για εκείνον σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν μια μετεκλογική συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων με τον ίδιο για πρωθυπουργό.
Οι μηντιάρχες και η διαπλοκή από την άλλη γνωρίζουν ότι τόσο ο Σαμαράς (ως πρωθυπουργός σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ) όσο και ο Βενιζέλος θα ήταν κατ-αναλώσιμοι σε χρόνο dt, ωσάν πατάτες Νευροκοπίου.

Σε πρόσφατη συνάντηση των Ψυχάρη, Μπόμπολα, Σημίτη και Καψή στο σπίτι του πρώτου στο Κολωνάκι, κάποιος από τη παρέα ακούστηκε να λέει:

-Ο Φωτόπουλος (της ΔΕΗ) θα κατεβάσει πιο γρήγορα τα παντελόνια του Σαμαρά, απ’ ότι εκείνος τις κουκούλες των αντιεξουσιαστών…

Την ίδια άποψη για το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου έχει και η οικογένεια Αλαφούζου. Μπόμπολας, Αλαφούζος και κυρίως ο Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος τελευταία κρατάει αποστάσεις από τον Βενιζέλο-δεν είναι τυχαία άλλωστε και τα πρόσφατα πικρόχολα σχόλια του Γ. Πρετεντέρη για τον υπ. Οικονομικών-παροτρύνουν τον Λουκά Παπαδήμο να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικού φορέα με τεχνοκράτες και τα όποια ικανά στελέχη από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και λοιπά κόμματα που είτε έχουν διαγραφεί, είτε είναι έτοιμα να αποσκιρτήσουν από τα κομματικά μαντριά.

Η πίεση των μεγαλοεκδοτών προς τον Λουκά Παπαδήμο έχει άμεση σχέση με τον σφοδρό πόλεμο συμφερόντων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πριν λίγες ώρες το κεντρικό δελτίο του ALPHA έκανε ολομέτωπη επίθεση στον ΟΠΑΠ για τις αμαρτωλές συμβάσεις με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ του Σωκράτη Κόκκαλη. Το στοίχημα και οι σκοτεινές διαχρονικά δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, που κανείς δεν τολμά να αποκρατικοποιήσει, αποτελούν μια επικίνδυνη εστία ανάφλεξης ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ακόμη και ο «κόκκινος» Λοβέρδος, φίλος του Κόκκαλη αλλά και του Κοντομηνά, δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα σχετικά ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha.

Στο πλευρό του Κοντομηνά, κόντρα στον Κόκκαλη, είναι και οι υπόλοιποι εκδότες οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναφλεγούν και να βάλουν ο ένας εναντίον του άλλου για πολλές από τις υπόλοιπες μπίζνες που είναι στον αέρα. Από τα σκουπίδια και τα οδικά δίκτυα ως τα περίφημα πετρέλαια και την ενέργεια γενικότερα. Το σκηνικό είναι μαύρα κοράκια σε κινούμενη άμμο.

Οι περισσότεροι εκδότες θεωρούν ότι το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου βρίσκεται πιο κοντά στον Σωκράτη Κόκκαλη και δεν περνά απαρατήρητη η στήριξη που τους παρέχει το «Πρώτο Θέμα» που διάκειται φιλικά στον μεγαλοεπιχειρηματία.

Τα ψυχρά ρεύματα ανάμεσα στους εκδότες δημιουργούν αντίστοιχα και ανάμεσα στους Τραπεζίτες οι οποίοι κι αυτοί είναι μοιρασμένοι σε στρατόπεδα.

Μέσα στο εύφλεκτο τοπίο η δημιουργία του κόμματος του Λουκά Παπαδήμου, θα μπορούσε να είναι ο μόνος σταθεροποιητικός παράγοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκείνων που πιέζουν προς τη κατεύθυνση της δημιουργίας του.

Κατά βάθος οι Μπόμπολας, Ψυχάρης και Αλαφούζος ελπίζουν στη δημιουργία μιας μετεκλογικής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία θα οδηγούσε σε έξαρση της κοινωνικής βίας και νέα προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο του 2012 η το αργότερο την Άνοιξη του 2013, με στραπατσαρισμένους τους αρχηγούς του πνέοντα τα λοίσθια δικομματισμού.
Σ’ αυτή τη περίπτωση η λύση Παπαδήμου, θα ήταν και για τους πολίτες μια κάποια διέξοδος…
http://www.kourdistoportocali.com/articles/10261.htm