Μπορεί η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του PSI να στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ελλάδα. Με το χρέος να είναι αυξημένο παρά το «κούρεμα», τα hedge funds να προχωρούν σε μηνύσεις και νέα μέτρα να έρχονται τον Ιούνιο, ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι.
Ωστόσο το πιο… απολαυστικό σημείο της όλης διαδικασίας, είναι ότι το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε! Ελλάδα και Ε.Ε. μπορεί να διέγραψαν 105 δισ. ευρώ , αλλά αν προσθέσουμε το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. δολαρίων, τότε το ελληνικό χρέος αυξάνεται κατά 25 δισ. και αυτό στην περίπτωση που όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ της Ελλάδας!
Το συνολικό χρέος της χώρας έχει αυξηθεί από τα $1,20 τρισ. στα $1,233 τρισ, και αυτό είναι αποτέλεσμα του… ευφυούς σχεδίου το οποίο δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να φορτώσει στους επενδυτές τη σωτηρία της χώρας.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα μέτρα λιτότητας και ενδεχομένως τις απαιτήσεις της τρόικας για επιπλέον μέτρα, τη βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τότε μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έρχονται και άλλα δάνεια προς την Ελλάδα! Ή δεν έρχονται άλλα δάνεια και υπάρχει κάποια μορφή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Η μείωση του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ μέσα σε αυτό το σκηνικό, μοιάζει μάλλον με αστείο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μία σωστή πρόβλεψη για την Ελλάδα από ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ.
Με λίγα γρήγορα μαθηματικά μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι το 2020 η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα ξεπερνά το 170%, κι αυτό σε αισιόδοξη βάση, την ώρα που ο στόχος κάνει λόγο για μείωση στο 120%!
Σημάδι της ραγδαίας επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας η ύφεση 7,5% στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Παρασκευή.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!
Eπιτέλους η ολοκλήρωση του PSI έδωσε κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από απορίες, κι αυτό είναι ένα καλό νέο, για την ακρίβεια ίσως και το μοναδικό καλό νέο…
Το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έφτασε αισίως στο τέλος του, με το 85,8% των ομολογιούχων να συμμετέχουν εθελοντικά. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει όσους είχαν στην κατοχή τους ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό δίκαιο, όμως το ποσοστό αυτό μειώνεται μόλις στο 70% για τους κατόχους ομολόγων υπό το Βρετανικό δίκαιο.
Πως μεταφράζεται αυτό; Οι κάτοχοι ομολόγων που διέπονται από το Βρετανικό δίκαιο θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την επιτάχυνση της άμεσης πληρωμής, καθώς ενεργοποιήθηκε μια παράνομη ρήτρα συλλογικής αντίδρασης (CAC).
Ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει μόνο την αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα ακολουθήσουν.
Στη συνέχεια θα υπάρξουν προσφυγές κατά της Ελλάδας στα δικαστήρια της Ελβετίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σχετικά με τα CACs, τα οποία ενδεχομένως να μην θεωρούνται νόμιμα εκτός Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία του PSI, γεγονός που σηματοδοτεί πως θα χειρίζονται τα θέματα οι Ευρωπαίοι από εδώ και στο εξής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να «χαίρεται», αλλά είναι πολύ πιθανό οι αντιδράσεις των ομολογιούχων να την «τιμωρήσουν», την ώρα που στερεύει η ρευστότητα που παρείχε στις ευρωπαϊκές τράπεζες το πρόγραμμα LTRO και τα κράτη-μέλη τρέχουν στις αγορές για επιπλέον χρηματοδότηση.
Η συνεισφορά του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ αναμένεται να συνεισφέρει το ποσό των 28 δισ. ευρώ στο νέο κύκλο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αν γίνει δεκτή η εισήγηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, στις 15 Μαρτίου από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Η Ε.Ε. σαφώς ανέμενε μεγαλύτερο συμμετοχή από την πλευρά του ΔΝΤ, γύρω στα 40-45 δισ., την κάλυψη δηλαδή του 1/3 του νέου δανείου, όπως είχε συμβεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ωστόσο το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τη συμμετοχή του χωρίς τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου «τείχους προστασίας», κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Γερμανία.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι ποιος θα καλύψει τη διαφορά, καθώς καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει εγκρίνει κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα που προκύπτει.
Την Παρασκευή η Ε.Ε. άφησε να εννοηθεί ότι κάποια νέα κεφάλαια μπορεί να απελευθερωθούν σε μικρές δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει χρήματα για τις τράπεζες και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για τις εσωτερικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται λοιπόν πολύ σύντομα να ακούσουμε τις… κραυγές της Αθήνας.
Το «βλέμμα» σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία
Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ωστόσο σύντομα οι προβολείς θα στραφούν στην Πορτογαλία. Τα πολύ αδύναμα οικονομικά της όλο και χειροτερεύουν, παρά τα εύσημα της τρόικας για την εφαρμογή του σκληρού πακέτου λιτότητας.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η Ισπανία με την άρνησή της να συμμορφωθεί με το στόχο για έλλειμμα 4,4% που της έχει θέσει η Ε.Ε. και επιμένει για έλλειμμα της τάξης του 5,8%. Η Ισπανία αναδεικνύεται ως το «κακό παιδί» του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς αρνήθηκε την επιβολή επιπλέον φορολογικών μέτρων αλλά και μέτρων λιτότητας.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τη Γαλλία και τις προεδρικές εκλογές, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη μέρα της διαφαινόμενης νίκης του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.