Εντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τους «δελφίνους» να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους και τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίζει σε στενούς του συνεργάτες πως η εκλογή του αντικαταστάτη του θα γίνει με εκλογές από τη βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αποχωρήσει οικιοθελώς από την ηγεσία του κόμματος και να μην βάλει εκ νέου υποψηφιότητα. Αυτή του την πρόθεση εξέφρασε χθες στον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως θα ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους ο Παπανδρέου εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του να γίνει η εκλογή της νέας ηγεσίας με κάλπη από το λαό. «Ο επόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί με κανένα άλλο τρόπο καθώς η καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε και τον ίδιο δύο φορές πρόεδρο είναι πλέον μια κατοχυρωμένη διαδικασία την οποία μάλιστα ακολουθούν πλέον και άλλοι» φέρεται να είπε ο Παπανδρέου στο Βενιζέλο.
Ολοι περιμένουν τώρα πότε ο Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του. Κάποιοι εκτιμούν πως θα ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις του την άλλη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι εξελίξεις μετατίθενται για μετά τις γιορτές.
Υπό αυτών των συνθηκών οι «δελφίνοι» τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και σχεδιάζουν με μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματά τους.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, ξεσπάθωσε τις τελευταίες ημέρες, ρίχνοντας ξεκάθαρα τις ευθύνες για την αποτυχία του μνημονίου στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πολιτικοί κύκλοι σχολίασαν πως η στάση αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι ενδεικτική για τον τρόπο που θα αντιδράσει όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Η τριάδα Διαμαντοπούλου-Λοβέρδος- Ραγκούσης κρατά προς το παρόν χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, σταθμίζουν τα δεδομένα και προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους μέσα στο κίνημα. Εξάλλου το προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Ανδρέα Λοβέρδο στην κούρσα της διαδοχής δημιουργεί την αίσθηση ότι αυξάνονται αυτοί που στηρίζουν την «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ.
Οσον αφορά τον κ. Χρυσοχοΐδη, ήταν ο πρώτος που «έριξε γάντι» στον κ. Παπανδρέου προσωπικά. Οι δηλώσεις του ότι «η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε αδιέξοδα, φτώχια, πρωτοφανή ύφεση, εθνική ταπείνωση και διάλυση του κρατικού μηχανισμού», ότι «μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός ο Γιώργος Παπανδρέου», ότι «πλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του κόσμου, αλλά και με τους ξένους» προκάλεσαν αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό άφησαν να εννοηθεί πως ο Χρυσοχοΐδης θα είναι παρών στην επόμενη ημέρα του Κινήματος.
Πάντως όλο και περισσότερα στελέχη καλούν τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεικινησει άμεσα τις διαδικασίες διαδοχής. Να «ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο γίνεται πιο γρήγορα» κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντας «ανοιχτό θέμα» αυτό της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ», είπε ο Θανάσης Οικονόμου, ενώ για προαναγγελία στο Πολιτικό Συμβούλιο των διαδικασιών που θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές μίλησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος και για ανάγκη εκλογής προέδρου από την βάση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου.