Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σ. Κωνσταντινίδης, σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής και την πραγματοποιηθείσα σύσκεψη των φορέων της Φλώρινας


«Ο κ. Παπακωνσταντίνου στήνει παιχνιδάκια για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, εξαιρώντας όμως την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κοζάνη.

Διαρρέεται μάλιστα. ότι η τιμή πώλησης του ΑΗΣ Μελίτης θα κυμαίνεται περίπου στα 250.000.000 ευρώ. Αρκεί να θυμίσω ότι η κατασκευή του κόστισε πριν από 12 χρόνια 700.000.000 ευρώ.

Με απλά λόγια πρόκειται για ξεπούλημα και τελικά για ξεπούλημα μόνο της Φλώρινας. Ας μην ξεχνάει ο Υπουργός πως το «επενδυτικό κλίμα» που προσπαθεί να καλλιεργήσει στις πλάτες της Φλώρινας δεν εξαρτάται μόνο από τον σχεδιασμό του αλλά και από την τοπική κοινωνία. Υπό αυτήν την έννοια, αφού έτσι το θέλει ο Υπουργός, να δούμε ποιος θα βρεθεί να ενδιαφερθεί για τις μονάδες της περιοχής, όταν γνωρίζει ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε θέση μάχης για να αποτρέψει τις πωλήσεις.

Για τον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα, επειδή η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και επειδή οφείλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μου, παρουσιάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και τις θέσεις μου. Ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές. Τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, αυτόν που συνειδητά βαδίζουν επίδοξοι «σωτήρες», προκειμένου να το παίξουν «ήρωες» και να αποκομίσουν προσωπικά πολιτικά οφέλη και σταυρούς προτίμησης, δεν ακολουθώ. Από τέτοιους χορτάσαμε.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τα σχέδια του Υπουργείου για πωλήσεις μονάδων, ο συγκεκριμένος ΑΗΣ απειλείται με κλείσιμο, με δεδομένη τη μη πραγματοποίηση επενδύσεων από πλευράς ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδων αποθείωσης, ώστε οι μονάδες να μπορούν να λειτουργήσουν και μετά το 2014, όπου θα κληθεί η ΔΕΗ να πληρώνει δυσβάσταχτες ρήτρες ρύπων για τη συνέχιση της λειτουργία του ΑΗΣ, που δεν θα είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς όρους της Ε.Ε.

Η μεγάλη αυτή οικονομική επιβάρυνση ενδεχομένως να τον καταστήσει ζημιογόνο με ορατό τον κίνδυνο η ΔΕΗ να τον κλείσει. Γι΄ αυτό επαναλαμβάνω είναι ανάγκη η ΔΕΗ να επενδύσει στον ΑΗΣ Αμυνταίου, προχωρώντας στην κατασκευή μονάδα αποθείωσης, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Σε μία αρνητική εξέλιξη στο θέμα της αποθείωσης και με δεδομένο ότι η μονάδα εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορεί να κλείσει, πιστεύω προσωπικά, πάντα μπροστά σε τέτοια πιθανά αδιέξοδα, ότι η είσοδος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονάδας ενός ιδιώτη με τη μορφή συνεταίρου μαζί με τη ΔΕΗ δεν πρέπει να αφορίζεται.

Προαπαιτούμενο βέβαια είναι η δέσμευση ΔΕΗ και ιδιώτη για επενδύσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες σε βάθος εικοσαετίας.

Θα συμμαχήσω ακόμα και με το διάβολο προκειμένου η μονάδα να μείνει ανοιχτή και να λειτουργήσουν παράλληλα τα ορυχεία της ΔΕΗ. Σε εκείνη όμως τη χρονική συγκυρία και σίγουρα όχι τώρα. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα για να μην πουληθούν οι μονάδες μας και ταυτόχρονα να επενδύσει η ΔΕΗ σε μονάδα αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.

Οι φορείς του Νομού καθορίσαμε τις θέσεις μας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και σύμφωνα με αυτές θα πορευθούμε απαρέγκλιτα.

Όσο για δημοσίευμα, το οποίο με φέρνει να ταυτίζομαι με θέσεις του ΥΠΕΚΑ για τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, είναι ανάξιο σχολιασμού και κακοήθες. Τα χρήματα του τοπικού πόρου που δικαιούμαστε, όποιοι τελικά τα διαχειριστούν, Δήμοι ή και Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, θα μείνουν φυσικά στον τόπο μας και δε θα βγει έξω από αυτόν ούτε ένα ευρώ, ρητά και κατηγορηματικά. Και αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να βάλει χέρι, όποιος και αν είναι, ας μην το τολμήσει».
http://dexiextrem.blogspot.com/2011/12/blog-post_7533.html