Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πρόστιμο μέχρι 330 ευρώ τον μήνα σε όσους δεν βγαίνουν στην εφεδρεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πρόστιμο μέχρι 330 ευρώ τον μήνα σε όσους δεν βγαίνουν στην εφεδρεία

Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και αρνήθηκαν να ενταχθούν στο μέτρο θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν επιπλέον. Στο στόχαστρο οι υπάλληλοι που κρύβουν ένσημα του ιδιωτικού τομέα και διορίστηκαν μετά το 1983

Πρόστιμο μέχρι 330 ευρώ τον μήνα σε όσους δεν βγαίνουν στην εφεδρεία
Με «πρόστιμο» που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 330 ευρώ τον μήνα... απειλεί το υπουργείο Οικονομικών όσους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν μπαίνουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς εφεδρείας.
Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι υπάλληλοι που... αγνόησαν την εφεδρεία θα κληθούν όταν συνταξιοδοτηθούν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν κατά τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.Το «ψαλίδισμα» δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% της σύνταξης και υπολογίζεται έως τα 330 ευρώ τον μήνα.
Με αυτήν την απόφαση κατά κύριο λόγο στο «στόχαστρο» μπαίνουν μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί μετά το 1983 και «κρύβουν» ένσημα του ιδιωτικού τομέα.
Γίνεται αντιληπτό πως μετά την αποτυχία της εφεδρείας και τις πιέσεις της τρόικας για να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας σπρώχνει με το ζόρι υπαλλήλους σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Πιο αναλυτικά, στην απόφαση του κ. Σαχινίδη αρχικά υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει όταν ήταν εν ενεργεία αποδοχές που δεν δικαιούται, τα ποσά που καταβλήθηκαν παρακρατούνται συμψηφιστικά με δόσεις από τη σύνταξή του ή από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του σε περίπτωση μεταβίβασης της σύνταξης σε αυτά. Και στη συνέχεια μπαίνει στο «ψητό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Φ. Σαχινίδης
Ο αναπληρωτής υπουργός Φ. Σαχινίδης

«Αυτονόητο είναι ότι εάν υπάλληλος, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για την εφεδρεία, δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά τη συνταξιοδότησή του θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα έλεγχο και θα προβεί, σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος αυτός έπρεπε να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα».
Το ποσό που θα παρακρατείται κάθε μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 της σύνταξης που θα καταβάλλεται.
Να σημειωθεί πως στην απόφαση προσδιορίζεται επακριβώς η «πραγματική συντάξιμη δημόσια υπηρεσία»:
  • Η υπηρεσία που έχει παρασχεθεί στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καθώς και η υπηρεσία που αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια, με βάση ειδικές διατάξεις (άρθρο 155 παρ. 4 του Υ.Κ.).
  • Η υπηρεσία που έχει διανυθεί στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου και είναι συντάξιμη (μπορεί δηλαδή να αξιοποιηθεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που έχει διανυθεί με ασφάλιση σε χώρα-μέλος της ΕΕ, με την εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών).
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Περικοπή έως και 330 ευρώ τον μήνα στη σύνταξη
Απώλειες μέχρι και 330 ευρώ από τη σύνταξή τους θα έχουν όσοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία αν και πληρούν τις προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μονίμου υπαλλήλου ο οποίος έχει μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο το 1986 και είναι 53 ετών.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος διαθέτει ουσιαστικά 25 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και συνολικά 33 χρόνια ασφάλισης αφού έχει ένσημα στον ιδιωτικό τομέα από το 1978, εκ των οποίων έχει εξαγοράσει την προϋπηρεσία 6 ετών, μέχρι το 1983. Από το 1983 μέχρι και το 1985, δηλαδή 2 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, δεν τα έχει δηλώσει για να μην ενταχθεί στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία για 24 μήνες. Ο υπάλληλος που είναι ΠΕ, αμείβεται με βασικό μισθό, βάσει νέου μισθολογίου, 2.096 ευρώ. Εάν έβγαινε στην εφεδρεία θα λάμβανε περίπου 1.000 ευρώ μεικτά (60% των 1.666 ευρώ βασικού μισθού, με το παλαιό μισθολόγιο). Αποφεύγοντας την εφεδρεία θα αμειβόταν για 2 χρόνια με τα διπλάσια χρήματα.
Συνταξιοδότηση
Οταν το 2013 θα καταθέσει την αίτησή του για συνταξιοδότηση τότε η υπηρεσία θα «ανακαλύψει» τα ένσημα των δύο ετών που δεν είχαν προσμετρηθεί και θα του «καταλογίσει» 26.304 ευρώ (1.096 ευρώ επί 24 μήνες). Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί τμηματικά από τη σύνταξή του με ανώτατο ποσοστό περικοπών το 25%. Εάν λαμβάνει βασική σύνταξη 1.332 ευρώ μεικτά τότε θα του παρακρατούνται 333 ευρώ για 6,5 χρόνια και το ποσό της σύνταξης θα φτάσει τα 1.000 ευρώ μεικτά προκειμένου να «αποδώσει» στο κράτος τα παραπάνω χρήματα που έχει λάβει την τελευταία διετία. Το υπουργείο Οικονομικών με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να «εξωθήσει» στην εφεδρεία μονίμους υπαλλήλους που αποφεύγουν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς αν και τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Εφεδρεία
Εκτός πλάνου το μέτρο για το 2011
Την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας παραδέχτηκε χθες ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, τονίζοντας ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος των 30.000 εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011.
Ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα και πως αυτό που συζητά η κυβέρνηση είναι μόνο μετατάξεις.
Παράλληλα επισήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την τρόικα για απολύσεις, αφού όπως υπογράμμισε αυτό που ενδιαφέρει τους εταίρους μας είναι η μείωση των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων και αυτό επιτυγχάνεται.
Καταγραφή
Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταγραφή πλεονάζοντος προσωπικού κυρίως από τους δημόσιους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Η επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης των δημόσιων φορέων προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάργησης ή συγχώνευσης συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Θ. Πάγκαλου.
Τα μέλη της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής κατέγραψαν καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των νόμων που σχετίζονται με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου κυρίως σε φορείς των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία εάν δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις μεταφοράς προσωπικού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Κώστας Τσαχάκης - Νίκος Τσίτσας - ΕΘΝΟΣ