Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μεγαλύτερη "τρύπα", περισσότερα μέτρα βλέπει η τρόικα Πηγή:www.capital.gr


Η τρόικα αμφισβητεί την επάρκεια των κυβερνητικών εξαγγελιών για  τα 76 δισ. ευρώ νέων μέτρων και τη συγκράτηση του ελλείμματος του 2011.

Ολοήμερες διαπραγματεύσεις είχε χθες το κλιμάκιο της τρόικας στο κτήριο του Γενικού Λογιστηρίου. Οι συζητήσεις στις οποίες πρωτοστατούσαν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες καθώς όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, «η μάχη τώρα αρχίζει».

Τα στελέχη της  ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έφτασαν στην Αθήνα έχοντας έτοιμές τις δικές τους  εκτιμήσεις για την απόδοση των υπό ψήφιση μέτρων των 76 δισ. ευρώ και την πορεία του Μνημονίου. Χθες στο επίκεντρο βρέθηκε το 2011.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  αμφισβητείται έντονα η δυνατότητα  να κλείσει το φετινό  έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ λαμβάνοντας επιπλέον εισπρακτικά μέτρα αξίας μόνο 3 δισ. ευρώ όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.  Η τρόικα εκτιμά ότι τα μέτρα που απαιτούνται είναι περισσότερα.

Πιστεύει ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, περιορίζοντας την απόδοση των εσόδων, αμφισβητεί τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «κλείσει» την τρύπα 1,4 δισ. ευρώ του τριμήνου και υπολογίζει ότι το πλήγμα από την αύξηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερο.

Έντονη είναι και η κριτική που ασκήθηκε για καθυστέρηση βασικών όρων του Μνημονίου (περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, τέλος στα αυθαίρετα και πράσινος φόρος στις εταιρείες, αλλά και διαθρωτικών δράσεων όπως αυτές των ΔΕΚΟ και ο διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών).

Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται και σήμερα, με άγνωστο ακόμη... τέλος.  Ανάλογα με την έκβασή του θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των νέων εισπρακτικών μέτρων αλλά και το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου.
Από σήμερα, τα στελέχη της τρόικας «απλώνονται» στις κρατικές υπηρεσίες. Έχουν ραντεβού με τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών, με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και – βέβαια – τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος είναι να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το αναθεωρημένο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο  πρόγραμμα έως την Παρασκευή. Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί η άφιξη στην Αθήνα της  τριανδρίας με σκοπό εσωτερικό συντονισμό με τους υφισταμένους της και την προσεχή Δευτέρα σχεδιάζονται τα πρώτα ραντεβού των «αρχηγών» με τους υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το πρόγραμμα (που συνήθως ανατρέπεται) προβλέπει ολοκλήρωση της αποστολής στο μέσο της επόμενης εβδομάδος, λιτή ανακοίνωση αποτελεσμάτων, χωρίς συνέντευξη τύπου από πλευράς  τρόικας,  και κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή από τη κυβέρνηση έως την Παρασκευή 14 Μαΐου.


Πηγή:www.capital.gr