Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πρώτα 'αναδιάρθρωση' και μετά 'κούρεμα' του Χρέους


Σύμφωνα με το δημοσίευμα τωνFinancial Times το ''haircut''στα ελληνικά ομόλογα είναι αναπόφευκτο και οι αγορές προεξοφλούν πως θα είναι της τάξης του 55%.

''Θεωρείται πλέον αναπόφευκτο.Μετά από έναν από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία των ελληνικών αγορών ομολόγων από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ, οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της. ...

Το άλμα των ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα 2ετή ομόλογα, έχει δώσει τρομερή ώθηση στο θέμα και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν αλλά πότε και πώςθα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος''.
''Σε αυτό το σημείο, η χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το χρεοστάσιο θα γίνει τον επόμενο χρόνο γιατί η Ελλάδα, αναμένεται να «μείνει» από χρήματα στο β΄εξάμηνο του 2012.Η Ελλάδα έχει επίσης μπροστά ένα βουνό από επαναχρηματοδοτήσεις 112 δισ. ευρώ από λήξεις ομολόγων μεταξύ 2012 και 2015. Κι αυτό ωθεί ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα δάνεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να γλιτώσουν οι ιδιώτες επενδυτές από ''άγρια κουρέματα''.
Συντάκτης των Financial Times γράφει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλούν ''κούρεμα'' 55% στα ελληνικά ομόλογα όμως και πάλι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει έναν συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ 80% με βάση της σημερινές προβλέψεις, μέγεθος που θα παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, όλο και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αναλυτών που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει πρώτα, ίσως και φέτος μια εθελοντική αναδιάρθρωση, που θα περιέχει κάποιου είδους παράταση στις λήξεις ομολόγων, και να ακολουθήσει πλήρης στάση πληρωμών το 2012 ή ’13.
''Η εθελοντική αναδιάρθρωση προϋποθέτει, βέβαια, την συμμετοχή των επενδυτών. Επίσης ένα κούρεμα 55% στα ομόλογα 262 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία, θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες των Αθηνών, που κατέχουν μεγάλο τμήμα τους χρέους και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν ανοιγματα στην Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ έχει 20-30 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας''.