Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Bloomberg: Κακή η συγκυρία για την αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποπληρωμή του χρέους μέσω της πώλησης ακίνητης περιουσίας σε ξένους επενδυτές φαίνεται ότι θα προσκρούσει στο «σκόπελο» της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ωστόσο ευελπιστεί ότι με την πώληση κρατικών ακινήτων θα έχει κέρδη περίπου 300 δισ. ευρώ, μέγεθος που ισοδυναμεί με το εθνικό χρέος.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι κατ’ αρχήν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχωρίσει τα assets που βρίσκονται υπό τον κρατικό έλεγχο, μια κίνηση που θα πρέπει να προηγηθεί του ανταγωνισμού με τις άλλες χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, που έχουν βγει προς άγραν επενδυτών...
Ωστόσο, ο Φράνσις Χάτσον, αναλυτής της Standard Life Investments, υποστηρίζει ότι η σχέση προσφοράς και ζήτησης δεν είναι καλή στην παρούσα οικονομική συγκυρία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να επενδύσει σε ακίνητα στο Παρίσι ή τη Στοκχόλμη, καθώς οι αποδόσεις θα ήταν πολύ πιο προβλέψιμες.
Ωστόσο, και η τρόικα, καθώς και πολιτικοί από τη Γερμανία που έχουν εκφράσει ενστάσεις στη διάσωση της Ελλάδας, ζητούν από την κυβέρνηση να αποπληρώσει το χρέος μέσω πωλήσεων ή ενοικιάσεων καζίνο, γηπέδων γκολφ, αεροδρομίων, μέχρι και νησιών, θεωρώντας ότι έτσι θα αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Η συνολική αξία των ακινήτων που διαθέτει το δημόσιο εκτιμάται από τους αναλυτές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Alpha Bank και η Eurobank στα 200-300 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ εκτιμά ότι με την αξιοποίησή τους θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά έσοδα.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει την ακριβή αξία της περιουσίας που διαθέτει το κράτος.
Ο Γκράντ Φίτζνερ, επικεφαλής της Jones Lang LaSalle τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει κάποιον που θα τους βοηθήσει με την απογραφή της περιουσίας που διαθέτει, εξασφαλίζοντας ότι η διαδικασία της αποτίμησης και των πωλήσεων θα γίνει με όρους μεγάλης διαφάνειας.
Πάντως, το δημοσίευμα καταγράφει την «αλλαγή στάσης» της χώρας όσον αφορά την ακίνητη περιουσία που διαθέτει. «Ήταν αδύνατον, καθώς η κοινή γνώμη το θεωρούσε κακό και οι πολιτικοί δεν είχαν θάρρος να το κάνουν» επισημαίνει ο Γιάννης Περώτης, επικεφαλής της CB Richard Ellis στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι πολίτες της χώρας πλέον έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να γίνουν θυσίες.
Το δημοσίευμα, για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, επικαλείται την υπόθεση Βατοπεδίου, σχολιάζοντας ότι ο σάλος που ξέσπασε το 2008 για την τιμή της συναλλαγής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με ένα Βυζαντινό μοναστήρι σε μία ορεινή χερσόνησο, οδήγησε στην ήττα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετά από ένα χρόνο.