Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ανεργία και ΕΣΠΑ

Καταθέσαμε σήμερα με συναδέλφους της ΝΔ επερώτηση στη Βουλή, με την οποία επισημαίνουμε την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον τομέα ενίσχυσης της απασχόλησης. Δεν ισχυριζόμαστε, φυσικά, ότι η ΝΔ ήταν αλάθητη. Κάθε άλλο.
Αλλά, ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα, η αποτυχία στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό εκπλήσσει πραγματικά. Συγκεκριμένα:

1.Δεν έχει προκηρυχθεί κανένα νέο έργο κατάρτισης ή προώθησης της απασχόλησης από τις πέντε Διαχειριστικές Αρχές του Υπουργείου Εργασίας, από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά.
2.Το ποσοστό απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο όλο αυτό το διάστημα (μόνο 13,6%) και αφορά σχεδόν αποκλειστικά (κατά 96%) έργα που προκηρύχθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009!
3.Τα προγράμματα που υλοποιεί από την πλευρά του ο ΟΑΕΔ και τα οποία είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Οκτώβριο 2010, ύψους 2,5 δις ευρώ, βρίσκονται στον αέρα. Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του, τα προγράμματα αυτά επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ και το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα κανένα έργο από τα παραπάνω, που να είναι ενταγμένο στα Επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ούτε έχει ρυθμιστεί, σαφώς έως τώρα, το ζήτημα της χρηματοδότησής τους. Ο δε σχεδιασμός δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
4.Υφίστανται σοβαρές ενστάσεις ως προς αυτή καθ’ αυτή τη διαχείριση των κονδυλίων. Ενστάσεις που ενδεχομένως δεν είναι άσχετες με την παραίτηση – μυστήριο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 13,5% και – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης – προβλέπεται να ξεπεράσει το 15%!

Η κυβέρνηση, απέναντι στη συνεχή αύξηση της ανεργίας, περιορίζεται σε διακηρύξεις που δεν φαίνεται να γίνονται πράξη, ενώ αφήνει ανεκμετάλλευτα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. 
http://khatzidakis.blogspot.com/2011/01/blog-post_26.html