Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο Σαμαράς θα ζητήσει αύριο στη Βουλή, η Ελλάδα να ανακηρύξει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Την «εθνική κόκκινη γραμμή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» θέλει να βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει και η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα.
Με την κίνησή του αυτή ο κ. Σαμαράς σπάει μία τακτική δεκαετίας, που είχε ακολουθήσει και ο Κώστας Καραμανλής, να μένουν εκτός της δημόσιας συζήτησης τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».
Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς είχε επικεντρώσει στα θέματα της Οικονομίας, με την κορυφαία αντιπαράθεση στα εξωτερικά θέματα, που θεωρούνται προνομιακό πεδίο για τον κ. Παπανδρέου, τονίζει το αρχηγικό του κύρος. Το ανέβασμα των τόνων στα εθνικά δεν είναι άσχετο με την εκτίμηση της ηγεσίας της ΝΔ ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ενδεχομένως και μέσα στην Ανοιξη.
Η κίνηση του κ. Σαμαρά, όπως εξηγούν προς το «ΑΠΕ» συνεργάτες του, έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Κατ’ αρχήν να προσδώσει σαφές και συγκεκριμένο περιεχόμενο στο «νέο πατριωτισμό» που προβάλλει από την επομένη της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος και που συνιστά έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής φυσιογνωμίας της ΝΔ. Ο άλλος πυλώνας είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Παράλληλα, θέλει να καταστήσει διακριτό το πολιτικό στίγμα του κόμματος στα εθνικά θέματα τόσο σε σχέση με το κυβερνών κόμμα όσο και από τα δύο μικρά κόμματα στην κεντροδεξιά γειτονιά που το απειλούν κυρίως από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Κυρίως όμως ο κ. Σαμαράς θέλει, όπως λένε στελέχη του επιτελείου του, «να αποδομήσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης» και να βάλει φραγμούς, ενδεχομένως και να προλάβει εξελίξεις.
Συνεργάτης του κ. Σαμαρά έλεγε ότι «διαφαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόθεση να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση για να γίνει δεκτή από την κοινή γνώμη η συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου». Με το επιχείρημα ότι η οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δεινή οικονομική θέση, μπορεί να καμφθούν αντιστάσεις της κοινωνίας. Η θέση του κ. Σαμαρά είναι δεδομένη και θα την επαναλάβει στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση: «Δεν υπάρχει τίποτε για συνεκμετάλλευση, δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τον δικό μας εθνικό πλούτο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μυστική διπλωματία. Η δική του θέση είναι ότι γενικότερα η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία την ώρα που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμβουλος του κ. Σαμαρά έλεγε ότι «δεν είχε κανένα λόγο ο κ. Παπανδρέου να πάει στον Ερζερούμ και να μιλήσει στους Τούρκους πρέσβεις που λειτουργούν παντού όπου είναι τοποθετημένοι σαν εχθρικός για την χώρα μας διπλωματικός στρατός και όχι μόνο για τα κοινά θέματα αλλά σε όλα τα ζητήματα με πρώτο το Σκοπιανό για το οποίο πιέζουν τις κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται να αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ». Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπαινίσσονται ότι η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν, που διήρκεσε μιάμιση ώρα χωρίς να κρατηθούν πρακτικά, συνιστά μυστική διπλωματία.
Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει η Ελλάδα να ανακηρύξει, όπως έχει δικαίωμα, τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), θέμα στο οποίο αντιδρά σθεναρά η Τουρκία παρότι εκείνη έχει ανακηρύξει δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για τη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε για να μελετήσει τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα αυτό ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την περασμένη Παρασκευή.
Το επιτελείο της ΝΔ αναφέρει ότι στη συζήτηση της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει όλη την βεντάλια των εθνικών θεμάτων που συμπεριλαμβάνει και το Σκοπιανό και το Κυπριακό. Για το Σκοπιανό η θέση της ΝΔ είναι ότι η χώρα μας μετά το βέτο στο Βουκουρέστι είναι σε πλεονεκτική θέση, και τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε παραλλαγής του σχεδίου Ανάν που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού.

ΑΠΕ