Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Καραμανλής: «Δεν έκανα όσες μεταρρυθμίσεις σχεδίαζα γιατί αντιμετώπισε ένα «όχι σε όλα»... είπα την αλήθεια για την οικονομία»

Από... απόσταση παρακολουθεί ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και συνεχίζει να συναντά καθημερινά στελέχη και βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεών του.

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=16897719&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000Βασικό θέμα συζήτησης είναι όσα συμβαίνουν στη ΝΔ και συνολικά στο πολιτικό σύστημα και δεν διστάζει, λόγω και του χαλαρού χαρακτήρα των συναντήσεών του, να εκφράζεται ελεύθερα. Από νωρίς το πρωί, περίπου κατά τις εννέα, βρίσκεται στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Παναγή Κυριακού, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου αρχίζει την ανάγνωση των εφημερίδων, για να ακολουθήσουν οι επαφές με επίκεντρο συζήτησης την οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σε όσους ανοίγεται, γιατί αρκετές φορές είναι συγκρατημένος, δείχνει απελευθερωμένος και αφήνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την υστεροφημία του. Μάλιστα, ένας εκ των συνομιλητών του, αφού μίλησε για το πολύ ανθρώπινο πρόσωπο που δείχνει στις ιδιωτικές του συζητήσεις, σχημάτισε την εντύπωση ότι πλέον έχει «ξεπεράσει τη ΝΔ». Το τελευταίο διάστημα οι επισκέπτες του πολιτικού του γραφείου δεν είναι λίγοι και οι περισσότεροι αποχωρούν με εύλογη την απορία «γιατί δεν μιλάει δημόσια», ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «ένοχη σιωπή».

Τις περισσότερες φορές δείχνει να μη θέλει να αναφερθεί ιδιαίτερα στα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, αλλά δέχεται με μεγάλη άνεση να συζητήσει για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρκετοί έχουν διαγνώσει ότι οι αναλύσεις του γίνονται υπό το πρίσμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η οικονομική κατάσταση και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είναι ένα από τα προσφιλή θέματα των αναλύσεών του.

Το συγκρουσιακό κλίμα των τελευταίων ημερών τού θυμίζει περιόδους της δικής του διακυβέρνησης- αν και παραδέχεται ότι ήταν διαφορετικές οι συνθήκες- και δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας ότι έπρεπε να προχωρήσει σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις ΔΕΚΟ. Ο ίδιος επιμένει ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια και αναφέρεται στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τονίζοντας με έμφαση σε συνομιλητή του που τον ρώτησε γιατί δεν προχώρησε στην πολιτική του: «Προσπάθησα όσο μπορούσα.Αλλά απέναντί μου συναντούσα ένα τοίχος αντιδράσεων, ένα “όχι” σε όλα».

Σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός συναντά δυσανάλογες αντιδράσεις σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται. Μάλιστα, πιστεύει ότι ο κ. Παπανδρέου θα πιεστεί αρκετά, αλλά θα καταφέρει να περάσει τα σημερινά εμπόδια χωρίς μεγάλες εντάσεις και εσωκομματικές αναταράξεις. Δεν διστάζει βέβαια να τον επικρίνει για πολλά σημεία της πολιτικής που ακολουθεί, αλλά εκτιμά ότι, παρά τις πιέσεις, δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ παραμένει σταθερά- όπως εδώ και μήνες- υπέρμαχος της άποψης πως θα υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της χώρας. Στις ατελείωτες συζητήσεις που κάνει, αρκετές εκ των οποίων δείχνει να τις απολαμβάνει, επιμένει ότι ο ίδιος είχε πει την αλήθεια και κατέθεσε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο όμως η πλειοψηφία των πολιτών δεν ενέκρινε, και επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση και ειδικά για τους χειρισμούς του το προηγούμενο διάστημα. Επιμένει ότι είχε προβλέψει εγκαίρως τη συνέχιση των επιπτώσεων εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας, του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων και κυρίως την έξαρση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζει καθυστερήσεις στην πολιτική του, επιμένει ότι «είχε δίκιο» σε πολλά σημεία και αναφέρει ότι μίλησε ευθέως για τις δύσκολες αποφάσεις που ήταν επιβεβλημένες προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική περιπέτεια. «Με εμπόδισε η ισοπεδωτική αντίδραση των βολεμένων του συστήματος» είπε σε έναν εκ των συνομιλητών του.

Σε επιφυλακή οι «καραμανλικοί»
Ο κ. Ι. Παπαθανασίου εξέδωσε προ ημερών κείμενο για να υποστηρίξει την οικονομική πολιτική των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης Καραμανλή, γεγονός που έδωσε τροφή σε εικασίες ότι επρόκειτο για έμμεσο μήνυμα του κ. Καραμανλή
Εντονη κινητικότητα των «καραμανλικών» βουλευτών- αρκετών πρώην υπουργών και υφυπουργών- και στελεχών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο «γαλάζιο» παρασκήνιο,όπου συζητείται έντονα η κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ.Είναι ενδεικτικό ότι ο τελευταίος υπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή,ο κ. Ι.Παπαθανασίου, εξέδωσε προ ημερών κείμενο 64 σελίδων για να υποστηρίξει την οικονομική πολιτική ειδικά των τελευταίων εννέα μηνών.

Πολλοί διέγνωσαν πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα του κ.Καραμανλή,κάτι που αρνήθηκε ο κ.Παπαθανασίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια προκειμένου να συκοφαντήσει τη ΝΔ και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες.Ταυτόχρονα ο κ. Πρ. Παυλόπουλος (πανίσχυρος πρώην υπουργός Εσωτερικών) υπερασπιζόταν την πολιτική διαχείρισης των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008,αφήνοντας υπαινιγμούς για δάκτυλο πίσω από τα πρωτοφανή γεγονότα.

Οι «καραμανλικοί» πυκνώνουν τις επαφές τους,ενώ πολλές επαφές έχει ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδης (από τα «καραμανλικά» στελέχη της νεότερης γενιάς) με αρκετούς βουλευτές,με τους οποίους συζητεί κατά καιρούς,αλλά και άλλοι.Τακτική επικοινωνία με τον κ.Καραμανλή- εκτός από τους καθημερινούς συνομιλητές τους,τους κκ. Ι.Αγγέλου και Ευ.Αντώναρο - διατηρούν οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος,Δ.Σι- ούφας.

Στηρίζει Σαμαρά, τηρεί αποστάσεις από Ντόρα
Ο κ.Καραμανλής παρακολουθεί τις εξελίξεις στη ΝΔ και,παρά τις επί μέρους ενστάσεις- όπως λένε οι συνομιλητές του- που έχει για πτυχές της στρατηγικής και τις κινήσεις του κόμματος,αναγνωρίζει ότι έχει περιθώρια βελτίωσης.Δεν διστάζει όμως να πει ότι πρέπει να παραμείνει προσηλωμένος στον αρχικό του στόχο και να στηρίξει μέχρι τέλους την κεντρική του γραμμή,λέγοντας πως αν χρειαστεί οφείλει και να συγκρουστεί.Δεν έχει διάθεση να αναμειχθεί στα εσωτερικά του κόμματος και το μήνυμα που στέλνει στον κ.Σαμαρά είναι σαφές: «Αν νομίζει ότι μπορώ να του φανώ χρήσιμος,εγώ εδώ είμαι».

Τηρεί αποστάσεις από το πολιτικό εγχείρημα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και «οδηγό» αποτελεί η προ ενός μηνός διαρροή από τους στενούς του συνεργάτες ότι «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας». Μάλιστα,εμφανίζεται διατεθειμένος να παρέμβει εφόσον διαπιστώσει εσωκομματική αποσταθεροποίηση στη ΝΔ.

Οταν κάποιος του μιλάει για επαναφορά,κάποιες φορές γελάει,αλλά συνήθως δεν θέλει να σχολιάσει τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις,ενώ επιμένει ότι το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει.Στις επαφές που έχει κατά καιρούς,αν και σημειώνει ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να μιλήσει,δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη ΝΔ και όταν διαπιστώσει μείζον εσωτερικό πρόβλημα που θα έχει σχέση με την ενότητα του κόμματος δεν θα διστάσει να παρέμβει. «Θα μιλήσω για όλα και για όλους αλλά όποτε το κρίνω και όποτε είναι προς το συμφέρον της χώρας.Προέχει η σωτηρία της Ελλάδας» φέρεται να έχει πει.Ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να παραμείνει σιωπηλός και κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή,όπου αναμένεται να υπάρξει και αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ.

tovima.gr
http://dexiextrem.blogspot.com/2010/12/blog-post_9941.html