Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Reuters-JPMorgan> Μόνο το ΤΤ περνάει τα πραγματικά τεστ αντοχής!

http://www.inews.gr/36/Reuters-JPMorgan-mono-to-tt-perna-ta-pragmatika-test-antochis.htm

ttΕνα ακόμη χαστούκι σε Σάλλα-Παπακωνσταντίνου>

Αν οι υποθέσεις, πάνω στις οποίες βασίστηκε η άσκηση προσομείωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ακραίες συνθήκες (τα περίφημα «τεστ αντοχής»), ήταν πραγματικά αυστηρές, τότε ο αριθμός των αποτυχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από 7 και μεταξύ των ελληνικών τραπεζών το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ήταν η μοναδική που περνούσε με επιτυχία τις... εξετάσεις.

Αυτό εκτιμούν πλήθος οικονομικών αναλυτών διαφόρων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για χαμένη ευκαιρία να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σε σχετική έκθεση, η JPMorgan εκτιμά ότι «δεν θα ανακτηθεί η χαμένη επενδυτική εμπιστοσύνη και θα υπάρξει εκ νέου εκτόξευση των spreads των ομολόγων».

Η αναξιοπιστία των τεστ αποδίδεται στις όχι πολύ αυστηρές παραμέτρους ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο καθώς και στην χρήση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier-1 και όχι του «core Tier-1».

Εκτιμούν ότι οι «βαθμοί» των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 1,7 μονάδες λόγω της πρώτης αιτίας και κατά 1,2 μονάδες εξαιτίας της δεύτερης. Αν δεν υπήρχε αυτή η θετική επίδραση, η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων δεν θα ήταν 3,5 δισ. ευρώ αλλά 60-75 δισ. ευρώ ενώ αντί για μόλις 7 τράπεζες θα είχαν «κοπεί» 54 ιδρύματα, μεταξύ των οποίων όλα τα ελληνικά πλην του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στο ίδιο αρνητικό συμπέρασμα για τις Ελληνικές τράπεζες κατέληξε και το Reuters, αναλυτές του οποίου «έτρεξαν» το δυσμενές σενάριο των τεστ, εφαρμόζοντας τους ελέγχους όχι μόνο στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο (trading book) αλλά και στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο (banking book).

Σε αυτή την περίπτωση, κόβονται όλες οι Ελληνικές τράπεζες πλην του ΤΤ, η Marfin από την Κύπρο, 9 ακόμα Ισπανικές τράπεζες καθώς και η Ιταλική Monte dei Paschi di Siena - η παλαιότερη εν λειτουργία τράπεζα παγκοσμίως. Συνολικά 23 τράπεζες θα καλούνταν να αντλήσουν 15,5 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ευρωπαϊκών τραπεζών υπερβαίνουν τα 37,5 δισ. ευρώ.

Ακόμα και η Deutsche Bank δηλώνει απογοήτευση από τα αποτελέσματα και μάλιστα τριπλή: Πρώτον, θεωρεί ότι το κριτήριο ο δείκτης Tier-1 να υπερβαίνει το 6% δεν αποτελεί «πρόκληση».

Δεύτερον, κρίνει εξωπραγματικές τις υποθέσεις που έκαναν κάποιες τράπεζες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι στο δυσμενές σενάριο κάποιες κατέληξαν με αύξηση εσόδων!

Τρίτον, επισημαίνει και η DB ότι το σοκ στα εμπορικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν ήταν επαρκές και ότι συμπεριλήφθηκαν ζημιές 473 δισ. ευρώ στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο και μόλις 26 δισ. ευρώ ζημιές στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων - στοιχεία που απέχουν πολύ από όσα συμβαίνουν στην αγορά την τελευταία 3ετία.

Συνολικά, η Deutsche Bank χαρακτηρίζει τα stress tests «χαμένη ευκαιρία» και συμφωνεί ότι δεν αναμένεται να ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.