Με τροποποιήσεις υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε αλλαγές μετά από παρατηρήσεις όλων των κομμάτων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται να λάβει θέση επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής. Το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, στις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο συγκαταλέγεται και το ότι καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.
Τροποποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε έδρες δήμων. Ειδικότερα, στο δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για τη Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου, ενώ στο δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών οι οποίες έχουν ως εξής:
* Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.
* Στο νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας
* Στο νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
* Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης
* Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα
* Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα
* Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι
* Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά
* Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο
* Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά
* Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου
* Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας
* Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού
* Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα
* Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο
* Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας
* Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Κατά τα άλλα, ο κ. Ραγκούσεης εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους και τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, σημειώνοντας, ωστόσο, πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.
«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», επεσήμανε.
«Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.
Ο Π. Μαρκάκης από τον ΛΑΟΣ παρατήρησε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, προσθέτοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά δεν είναι ουσίας.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών και πρόσθεσε ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί – όπως είπε – αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».
Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Ραγκούσης άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στις έδρες των δήμων, υπό τον όρο ότι θα συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και θα γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ , Ναυτεμπορική/antinews.gr