Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση ζώστηκε τα… «φυσεκλίκια» της.

αρχείο λήψηςΕίναι οφθαλμοφανές ότι το πολιτικό θέατρο της δήθεν σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την τρόϊκα, γίνεται για εσωτερική κατανάλωση.
«Τι μου λέτε, η κυβέρνησή σας αμφισβητεί το μνημόνιο;» απάντησε οργισμένα κοινοτικός αξιωματούχος, στον ανταποκριτή του Real.gr κ. Θάνο Αθανασίου, όταν ο τελευταίος ενημέρωσε τον αξιωματούχο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει νέα μέτρα για το 2014. «Εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση», δήλωσε ο αξιωματούχος. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η κυβέρνηση παίζει θέατρο μόνο για εσωτερική κατανάλωση, ενώ η τρόϊκα δεν γνωρίζει τίποτα. 
Το ερώτημα δεν είναι το γιατί η κυβέρνηση παίζει πολιτικό θέατρο σε μας τους ιθαγενείς.  Το σοβαρό ερώτημα είναι: Τι ακριβώς ετοιμάζεται πίσω από αυτό το θέατρο; Έχουμε την αίσθηση ότι κάτι μεγάλο, σε βάρος του ελληνικού λαού, ετοιμάζεται πίσω από το θέατρο.
Ξαφνικά η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο για περικοπή των οφειλόμενων από εμάς τόκων, κατά 9 δις ευρώ, σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του κατοχικού δανείου και των κατοχικών αποζημιώσεων. Είναι άραγε αυτό; Δεν νομίζουμε. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα πουλήσει την τιμή του έθνους για αυτό το ευτελές ποσό. Ακόμα και αυτή η κυβέρνηση.
Μάλλον κάτι σοβαρό χάλασε τα εκλογικά σχέδια του δίδυμου Σαμαρά – Βενιζέλου. Κάτι που οδηγεί και τους δύο στην πολιτική έξοδο. Είναι πιστεύουμε το μόνο που τους απασχολεί. Ίσως υπήρχε κάποια προφορική υπόσχεση (πιθανότατα από τη γερμανική κυβέρνηση) ότι η τρόϊκα θα κάνει τα στραβά μάτια σε ότι αφορά νέα μέτρα για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τον κ. Σαμαρά και ταυτόχρονα ότι θα γινόταν με κάποιο τρόπο ένα «κούρεμα» του χρέους την Άνοιξη του 2014, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να πουλήσει κάτι ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2014 που προφανώς ετοίμαζε.
Όμως, αφενός η Γερμανία πιέζει τώρα για νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, αφετέρου, η οποία συζήτηση για το χρέος ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μετά τον Ιούνιο του 2014 και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να «κουρευτεί» σύμφωνα με κατηγορηματική δήλωση των Μάρκελ και Σόϊμπλε.  
Επομένως η κυβέρνηση, δεν έχει τίποτα να πουλήσει, ούτε τώρα ούτε την Άνοιξη του 2014 και πάει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ δακτυλοδεικτούμενη και βαλλόμενη από παντού. Αν μάλιστα της προκύψουν και τίποτα παραιτήσεις βουλευτών της ΧΑ, μόλις αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τότε θα είναι για κλάματα.
Πέτρος  Χασάπης