Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου
Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση με την τρόικα οι απαιτήσεις της οποίας πλέον έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Η επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών για λουκέτα, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και επιβολή φόρων μέχρι τελικής πτώσης, έχουν στήσει μια εμπόλεμη ζώνη ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, η οποία επιμένει στη σκληρή γραμμή «όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα μέτρα».
Η κυβέρνηση έχοντας στα χέρια της το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος αντιδρά στις εισηγήσεις για νέα μέτρα αφού εκτιμά ότι αυτά πια δεν είναι απαραίτητα. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν αποκτήσει εμμονή με την επιβολή νέων μέτρων στη χώρα μας τα οποία και θεωρούν απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο έκανε λόγο για υπονόμευση από την τρόικα της εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την 6ετή πλέον ύφεση», σύμφωνα με τους Financial Times. Και αυτό ενώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού χάρη στα υψηλότερα έσοδα και τον αυστηρότερο έλεγχο στις δαπάνες, παρά τις υπερβάσεις στη δημόσια υγεία και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων στο ΙΚΑ».
Το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν χάσει πλέον το 1/3 του εισοδήματός τους έχει αρχίσει και ανησυχεί την κυβέρνηση η οποία φοβάται την ύπαρξη μη ελεγχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Οι διαπραγματεύσεις πλέον κρέμονται σε μια κλωστή με την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκρεμμεί από το καλοκαίρι, να βρίσκεται για ακόμη μια φορά στον αέρα.
Οι τροϊκανοί αρνούνται να ακούσουν για βελτιώσεις στο πρόγραμμα και πλέον θέτουν βέτο σε όποιες προτάσεις κάνει η ελληνική πλευρά. Το πρώτο μπλόκο ήρθε στον βελτιωμένο φόρο ακινήτων, ενώ σειρά πήραν οι αμυντικές βιομηχανίες και το δημόσιο.
Σχετικά με τις αμυντικές βιομηχανίες η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην λειτουργία των δύο αμυντικών βιομηχανιών οι οποίες έχουν ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ και κατόπιν στην σταδιακή εξυγίανση της εταιρείας. Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν για λουκέτο στα ΕΑΣ αρνούμενοι μάλιστα να συζητήσουν την ελληνική πρόταση αφού για δύο συνεχόμενες εβδομάδεςακύρωσαν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα. Να θυμίσουμε και το περιβόητο email με το οποίο ζητούσαν απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία χωρίς αποζημιώσεις των εργαζομένων.
Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο, πρέπει μέσα στο 2013 να απολυθούν 4.000 υπάλληλοι και μέσα στο 2014 να απολυθούν άλλοι 11.000, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Ωστόσο μετά τις απολύσεις 2.662 εργαζομένων από την ΕΡΤ, πρέπει να γίνουν άλλες 1.400 απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι από μόνιμο προσωπικό, που θα πρέπει να περάσει από το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας. Παράλληλα οι υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν από το δημόσιο λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων ανέρχονται σε 500-550 με αποτέλεσμα να υπολείπονται περίπου 1000 υπάλληλοι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει σε αυτές να προσμετρηθούν τυχόν απομακρύνσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι απομακρύνσεις συμβασιούχων, που εργάζονται με προσωρινές διαταγές και έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο και σε αυτήν την πρόταση η τρόικα φέρεται να διαφωνεί και δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στις προτάσεις της και φαίνεται διατεθειμένη να δώσει μάχη για να μην υπάρξουν και νέες απολύσεις πέραν των προβλεπόμενων. Το μήνυμα στους τροϊκανούς έστειλε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και την βελτίωση των οικονομικών δεικτών και των επενδύσεων. Η διαπραγμάτευση ειναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η δουλειά μας».
Ελπίζουμε αυτή φορά η ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για «όχι άλλα νέα μέτρα».
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/285652/ksafniko-thanato-ths-elladas-zhtaei-h-troika#ixzz2iHUQPNQq