Γράφει ο Ευθύμιος Πέτρου
Εξωφρενικές θέσεις για την εθνική άμυνα διατυπώνονται στην ιστοσελίδα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και παρά το γεγονός ότι κύκλοι προσκείμενοι στην ηγετική ομάδα προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για τις απόψεις μιας από τις «συνιστώσες», οι οποίες έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, στην ιστοσελίδα εμφανίζονται ξεκάθαρα ως κομματικές θέσεις.
Τις βρίσκει κανείς στην παράγραφο 7, υπό τον τίτλο «Προγραμματικές κατευθύνσεις και θέσεις» στα «Κείμενα Συμβολής», όπως τα ονομάζει η ιστοσελίδα.
Είναι προφανές ότι οι συντάκτες αυτού του κειμένου έχουν και άγνοια βασικών στοιχείων, αφού, για παράδειγμα, προτείνουν οι αποδοχές των αξιωματικών να μειωθούν στα επίπεδα «του μισθού ενός ειδικευμένου εργάτη». Αγνοούν βέβαια ότι με τις περικοπές που έχουν υποστεί οι αξιωματικοί οι αποδοχές τους έχουν περιοριστεί σε τέτοιον βαθμό, που να είναι χαμηλότερες από αυτές πολλών ειδικευμένων εργατών του ιδιωτικού τομέα.
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, ζητούν «αναστολή, μέχρι να ξαναμπεί η οικονομία σε ανάπτυξη, κάθε δαπάνης για τον Στρατό, πλην των νέων μειωμένων δαπανών για μισθοδοσία προσωπικού και των δαπανών που θα κρίνει απόλυτα απαραίτητες μια εκλεγμένη επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της κυβέρνησης, εκπροσώπους των φαντάρων και των κατώτερων αξιωματικών, και της Πανελλαδικής Επιτροπής Εργατικού Ελέγχου».
Θέλουν ακόμη «συνδικαλιστικά δικαιώματα» για τους στρατευμένους, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπών «στρατιωτών και κατώτερων αξιωματικών» που «πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μονάδα».
Το όραμά τους για την οργάνωση του Στρατού περιλαμβάνει «εκλογή και δικαίωμα ανάκλησης όλων των αξιωματικών από τους στρατιώτες», αλλά και «θητεία με εκπαίδευση στα όπλα όλου του εργαζόμενου λαού, σαν εγγύηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του». Αυτό φυσικά συμπληρώνεται με «πλαισίωση του Στρατού από στρατιωτικά αποσπάσματα των εργατικών οργανώσεων, που θα εκπαιδευτούν στα στρατόπεδα με έξοδα του κράτους».
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι «κόκκινο πανί» για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ζητούν αποχώρηση από την Ατλαντική Συμμαχία, για την οποία υποστηρίζουν ότι «είναι η στρατιωτική έκφραση του καπιταλισμού της εποχής των μονοπωλίων, δηλαδή του ιμπεριαλισμού».
Όσο και αν αναζητήσαμε και άλλες απόψεις ή θέσεις για την εθνική άμυνα, δεν μπορέσαμε να βρούμε παρά ελάχιστα. Οι «Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής» περιλαμβάνουν προτάσεις για «μια νέα, λαϊκή, δημοκρατική και ριζοσπαστική μεταπολίτευση», αλλά πουθενά δεν αναφέρονται στα ζητήματα της εθνικής άμυνας. Σε μόνο μια παράγραφο ανάμεσα σε αοριστολογίες περί μιας «άλλου τύπου ένταξης στο διεθνές γίγνεσθαι μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρονται τα εξής:
«Η οργάνωση της εθνικής άμυνας έχει πάντοτε αποτρεπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και της ελεύθερα εκφρασμένης λαϊκής βούλησης. Στην εκπλήρωση αυτού του στόχου συμβάλλουν ουσιαστικά Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες, αποκλειστικά εντεταλμένες στον αποτρεπτικό και αμυντικό τους ρόλο»…
Είναι ένα σύμπλεγμα διοικητικών και πολιτικών θεσμών, που δεμένοι με χιλιάδες νήματα με τους ντόπιους μηχανισμούς της αστικής τάξης σκοπό έχουν τη συντριβή του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς και την υπεράσπιση του καπιταλισμού. Η έξοδος από το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και της επαναστατικής της πορείας. Παραμονή στο ΝΑΤΟ σημαίνει παροχή χρόνου και «χώρου» από την κυβέρνηση για την προετοιμασία αντεπαναστατικών, υπονομευτικών ενεργειών και πραξικοπημάτων εναντίον της.