Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ξανά στην πρέσα οι μισθοί


Η μνημονιακή πολιτική πιέζει για όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς – σε όσους ακόμη απασχολούνται – και όσο το δυνατόν χαμηλότερες συντάξεις. Σύμφωνα με την έκθεση για τη νομισματική πολιτική, της Τράπεζας της Ελλάδος, και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα, το 
2020 θα υπάρξουν συνταξιούχοι η... εθνική σύνταξη των οποίων θα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή θα είναι περίπου 360 ευρώ! Πιο χαμηλά δεν γίνεται. Ή… μήπως γίνεται;
Την οδυνηρή πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν ειδικά όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ωστόσο αναμένεται να γίνει αισθητή και σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015. Από τότε θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη, η οποία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ και την οποία θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την εν λόγω ημερομηνία, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για τους τελευταίους, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προαναγγείλει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και όπως έχει δηλώσει: «Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Δηλαδή προωθείται μια εθνική σύνταξη πείνας (360 ευρώ) και θα ανεβαίνει με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, που επίσης θα είναι ψίχουλα.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, αρκετοί από τους μελλοντικούς συνταξιούχους θα στραφούν έτσι προς τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία όμως είναι απαγορευτικά, αφού κατά μέσο όρο θα πρέπει να καταβάλλει κανείς τον μήνα το ποσό των 100 ευρώ για τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια!
Οι υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί στον εργασιακό χώρο καθιστούν τις ιδιωτικές ασφαλίσεις – τουλάχιστον – πολυτέλεια.
Επιπλέον, το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση. Πρώτα από όλα, πρόσφατα καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση (Ν.4110/2013) και, άρα, οι σχετικές δαπάνες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι σαρωτικές, με νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις ταμείων ώστε να μείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία, και όποιος... αντέξει!