Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΣΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ… Αυτοί που έκαψαν τον Southstream, κλαίνε γιατί πληρώνουμε ακριβά το φυσικό αέριο…

Από τον Πόρτα – Πόρτα

Ήταν Απρίλης του 2008, όταν ο Χρήστος Φώλιας υπέγραφε την συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Νοβοροσίνσκ – Βουλγαρίας.

Η συμφωνία ήταν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος των γεγονότων που επακολούθησαν και όχι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Το φυσικό αέριο ήταν το κλειδί.

Αυτός ο αγωγός λοιπόν, είχε δύο παρακλάδια. Το πρώτο θα στόχευε στην καρδιά της Ευρώπης, περνώντας από Ουγγαρία – Αυστρία. Το δεύτερο και σημαντικότερο, θα περνούσε από Ελλάδα – Ιταλία. 15 ημέρες πριν την υπογραφή, τον Μάρτη του 2008 δηλαδή, ο Υπουργός ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, δέχεται πρόσκληση και συναντά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, για να ακούσει έκπληκτος την ευθεία απειλή:

“Εάν υπογράψετε την συγκεκριμένη σύμβαση (για τον αγωγό φυσικού αερίου επαναλαμβάνουμε), να θυμάστε ότι έρχεστε σε αντίθεση με ύψιστα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να περάσει έτσι”…

Τα γεγονότα που επακολούθησαν είναι πλέον γνωστά σε όλους. Στις 20 – 25 Απριλίου του 2008 ήταν και ο μήνας που έγινε η εμπλοκή με πράκτορες ξένων δυνάμεων, πάνω στην διαδρομή που ακολουθούσε ο τότε Πρωθυπουργός. Αυτό που έγινε γνωστό ως “σχέδιο Πυθία”.

ΠΠ