Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μητσοτάκης για Τουρκία - "Μοιάζουμε οι δυο λαοί. Το τέμενος θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Να συμφωνήσουμε για πετρέλαιο και αέριο. Έχουμε την ανάγκη σας, βοηθήστε μας"!




Τα έδωσε όλα στους Τουρκαλάδες! 

Την άποψη ότι θα πρέπει και οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία να επωφεληθούν από το πιθανό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και ότι θα πρέπει να βρεθεί διεθνής λύση στο θέμα του 
Αιγαίου, διατύπωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη σύνοδο «Bab-i-Ali» στην Κων/πολη και η οποία είχε μεγάλη προβολή στον τύπο της γειτονικής χώρας. Όπως τόνισε : «θα πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσουμε. Το να συμφωνήσουμε είναι καλύτερο από το να φιλονικήσουμε. Να μην μεταφέρουμε τα προβλήματα του παρελθόντος στο μέλλον».
Όπως καταγράφηκαν σε διάφορες εφημερίδες της Τουρκίας,ο κ Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων:
- «Η Τουρκία στις δεκαετίες του 80 και του 90 αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα και εμείς την είχαμε τείνει χείρα βοηθείας. Η Ελλάδα την είχε βοηθήσει στο να ξεπεράσει τα προβλήματα. Τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας».
-: «απλώστε χέρι βοήθειας στην Ελλάδα. επιθυμούμε υποστήριξη από την Τουρκία. Κάντε επενδύσεις. Τα νησιά είναι πολύ κοντά σας. ... Όταν κάποιος από μας αντιμετωπίζει πρόβλημα δεν θα πρέπει ο άλλος να επωφελείται από αυτό».
- «Επί χρόνια ζήσαμε με χρέος πάνω από τις δυνατότητές μας. Ξοδέψαμε περισσότερα από αυτά που κερδίζαμε. Χρεωθήκαμε κατά τρόπο ανεύθυνο και χρεώθηκε και ο ελληνικός λαός. Και πάλι είμαστε τυχεροί διότι ήμασταν η πρώτη χώρα που έζησε την κρίση. Εξασφαλίσαμε τη βοήθεια της ΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τα έξοδα. Η ΕΕ ζει αντιφάσεις μέσα στον ίδιο της τον εαυτό. Αν και στόχος της είναι η Ένωση, διασπάται. Αυτό βιώθηκε τόσο στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90, όσο και στην Κύπρο. Η ΕΕ θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Θα είναι δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω αλλά πάντα θα προχωρεί - Είμαι ο μεγαλύτερος υποστηριχτής της ένταξης της Τουρκίας. Ο κοινός βίος της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πρέπει να είναι εντός της ΕΕ. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήγαν καλύτερα από το 1992. Ξεκινήσαμε ειλικρινείς και καλές σχέσεις. Στόχος είναι το να ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά. Αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί μέσα στην ΕΕ. Μοιάζουμε πολύ μεταξύ μας. Ο κάθε Έλληνας που έρχεται εδώ αυτό το αισθάνεται.
- -«Τα προβλήματα και οι στεναχώριες και μεταξύ των χωρών μας συμφέρουν αυτούς που δεν μας αγαπούν. Από τη συνεργασία θα έχουν όφελος και οι δύο πλευρές»
-<< Το 90% των τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα είναι τουρκικές>>.
– <<Το πραγματικό πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η Κύπρος. Η Κύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν μαζί. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες. Θα πρέπει να ανοιχτεί μια νέα σελίδα. Με τον Οζάλ είχαμε πλησιάσει πολύ στη λύση και οδεύαμε προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αυτό χάλασε για λόγους που δεν μπορώ να πω».
- « Μνημονεύω τον αξιότιμο Οζάλ. Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά του ήταν το γεγονός ότι είχε στόχους. Ήταν διορατικός. Κατά την τελευταία επίσκεψή μου ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν στενάχωρα χρόνια για μένα. Έστειλε το αεροπλάνο του για να με πάρει και να με πάει στο εξοχικό του. Κάναμε βόλτα με το σκάφος του που οδηγούσε ο ίδιος. Ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια και για την Ελλάδα».
- «Είχα πλήρη εμπιστοσύνη στους Τούρκους ((σ.σ. σχετικά με την απόδρασή του επί δικτατορίας). Σε μια θυελλώδη νύχτα του Αυγούστου είχα μεταβεί με ένα σκάφος 10 μέτρων από το Αιγαίο πρώτα στον Τσεσμέ και μετά στη Σμύρνη. Όταν έφτασα στην Κων/πολη με τη προστασία της τουρκικής αστυνομίας φιλοξενήθηκα σε ένα ξενοδοχείο και ο τότε ουρκο Υπ.Εξωτερικών, Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιανγκιλ, ενδιαφέρθηκε πολύ για μένα. Αργότερα επιβιβάστηκα σε ένα αεροπλάνο από την είσοδο που χρησιμοποιούσε μόνο το πλήρωμα και με έστειλαν στη Γενεύη».
«Η κυβέρνησή μου είχε ετοιμάσει το σχέδιο αυτό ( για τζαμί στην Αθήνα) πριν 20 χρόνια αλλά τότε δεν βρέθηκε χρόνος για την υλοποίησή του. Τώρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το τέμενος θα γίνει σύντομα πραγματικότητα».
onalert