ΔΕΠΑ: Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου στις προσφορές και εγγυητικές 20% για τους Ρώσους
Παράταση 11 ημερών στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ δίνει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές έχουν περιθώριο μέχρι τις 10 Μαΐου να καταθέσουν τις προσφορές τους από τις 29 Απριλίου που ήταν η αρχική προθεσμία. Στις 23 Απριλίου η ΔΕΠΑ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2012. Στις 24 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής ερωτημάτων από την πλευρά των ενδιαφερομένων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία ώστε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή οι Ρώσοι να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές που θα φθάνουν στο 20% του προσφερόμενου τιμήματος.
Όπως είναι γνωστό η Gazprom είχε ζητήσει την αλλαγή των όρων της εγγυητικής ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες απώλειας ενός σημαντικού ποσού που θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που απορριφθεί η πλευρά της ρώσικης εταιρείας.
Για το λόγο αυτό ο Αλεξέι Μίλερ διευθύνων σύμβουλος της Gazprom έχει επισκεφθεί επανειλημμένως τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.
Όσον αφορά το γεγονός ότι δεν διευθετήθηκε το αρχικό αίτημα των Ρώσων δημιουργεί μια επιφυλακτικότητα γύρω από τις εξελίξεις και όλα θα κριθούν επί της ουσίας στην υλοποίηση της προσφοράς.
Αν και η Sintez στις μη δεσμευτικές προσφορές φαινόταν να έχει δώσει το μεγαλύτερο τίμημα, η αγορά περιμένει τις κινήσεις της Gazprom που θεωρείται φυσικά η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη εταιρεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η προσφορά της εκτιμάται ότι θα είναι στο 1 δισ. ευρώ αν και κατά κάποιους κύκλους μπορεί να είναι χαμηλότερη. Για τους Ρώσους θεωρείται μείζονος στρατηγικής σημασίας η απόκτηση της ΔΕΠΑ καθώς κατά τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στον ευρύτερο τομές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου , όπου οι εξελίξεις στην Συρία μπορεί να κλονίσουν μια σημαντική βάση που διαθέτουν
Παράλληλα όπως είναι γνωστό την αντίθεση της έχει εκφράσει η αμερικάνικη πλευρά η οποία δεν θέλει να διαταραχθούν οι ισορροπίες που έχει διαμορφώσει στην Ανατολική Μεσόγειο.