Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Το World Sosialist Web Site ξεβρακώνει διεθνώς τον καραγκιόζη: Ο Έλληνας ψευδο-αριστερός ηγέτης Τσίπρας, έδωσε διαπιστευτήρια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο ΔΝΤ!!!!



=== Του Bill Van Auken — 26 Ιανουαρίου, 2013
=== Με την Ελλάδα να βουλιάζει στη κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), του κόμματος της αντιπολίτευσης, ήρθε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για να πραγματοποιήσει κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με αξιωματούχους του ΔΝΤ και να κάνει μερικές δημόσιες εμφανίσεις.
=== Ενώ η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χρησιμοποιούσε μεθόδους αστυνομικού κράτους για να σπάσει μια απεργία από τους εργαζομένους του μετρό, ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το ταξίδι του για να πει στις ΗΠΑ και στους αξιωματούχοι του ΔΝΤ, ότι...
δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν όταν θα ανέλθει στην εξουσία.
=== Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα που ηγείται της σημερινής συντηρητικής-σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκονται σε εικονική ισοπαλία. Με 27 τοις εκατό των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης,  και με την αυξανόμενη λαϊκή οργή από τα ατέλειωτα μέτρα λιτότητας και τη μαζική ανεργία, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα ότι θα μπορούσε να έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.
=== Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε την αμερικανική περιοδεία του για να καθησυχάσει τις ΗΠΑ που είναι η χώρα λήψης παγκόσμιων αποφάσεων, πως αν συμβεί αυτό (και έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ)  μπορουν να υπολογίζουν σε αυτόν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμεύσει ως πυλώνας της καπιταλιστικής σταθερότητας, που θα εργαστεί για να καταστείλει τις επαναστατικές πόθους της ελληνικής εργατικής τάξης!!!!!!
=== «Ελπίζω να σας έπεισα ότι δεν είμαι τόσο επικίνδυνος όσο μερικοί άνθρωποι λένε ότι είμαι», δήλωσε ο Τσίπρας με ύφος γλυκανάλατο, σε ένα ακροατήριο στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν από το Brookings Institution think tank.
=== Την Τετάρτη, ο Τσίπρας είχε συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Eric Rubin, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τη Τουρκία, τη Κύπρος και τον Καύκασο, καθώς και τον Christopher Smart, αναπληρωτή βοηθό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών για την Ευρώπη και την Ευρασία.
=== Και την Πέμπτη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου εκεί είχε συνάντηση, με τον υπ΄ αριθμό δύο άνδρα του ΔΝΤ, τον David Lipton, πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού.
=== Μετά τη συνάντησή του Τσίπρα στο ΔΝΤ, ο οργανισμός κυκλοφορήσει μια λακωνική δήλωση αναγνωρίζοντας ότι ο Lipton και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ «είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.»
=== Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με τις συζητήσεις του με τον Τσίπρα.
=== Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι, ενώ υπήρξαν «συμφωνίες και διαφωνίες,» η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε μια «κοινή εκτίμηση» ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα δεν ήταν η απάντηση στην ελληνική οικονομική κρίση. Ο Τσίπρας είπε, ότι διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει «σημαντικό ρόλο» για να παίξει στην εξασφάλιση της διεθνούς σταθερότητας και θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στην «επιμονή και συνέπεια.» Σε άλλες παρατηρήσεις, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε τη συνέχιση των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
=== Ο Τσίπρας απηυθύνθηκε στις ΗΠΑ σε ένα διαφορετικό ακροατήριο. Στη πιο σημαντική ομιλία του, η οποία εκφωνήθηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον στο Brookings Institution, ήταν σαφές ότι απευθύνεται προς το αμερικανικό κέντρο λήψης αποφάσεων.
 
Ο ΠΕΝΤΟΒΟΛΟΣ σε παλιά χειρογραφία του Μαπαρμπανίκου.
 Ο ΠΕΝΤΟΒΟΛΟΣ σε παλιά χειρογραφία του Μπαρμπανίκου.
   === «Υπάρχει πράγματι ένας λόγος για κάποιον να φοβάται από την αριστερά στην Ελλάδα σήμερα;» Ο Τσίπρας ζήτησε από τον μέσο κοινό ακροατή να δει τις παρατηρήσεις του της Τρίτης. «Άκουσα το πρόσωπο που μίλησε πριν από μένα να λέει ότι εκπροσωπώ τη ριζοσπαστική αριστερά  … Αλλά πώς είμαστε πραγματικά ριζοσπαστικοί; Μη πιστεύεται όσους ασχολούνται να σας τρομάξουν και σας λένε ότι θα ανατρέψουμε τα πάντα όταν το κόμμα μας θα έρθει στην εξουσία, ότι θα σκίσουμε τις συμφωνίες μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ότι θα βγάλουμε τη χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ, ότι θα διακόψουμε όλες τις σχέσεις της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, και στη συνέχεια (πως δήθεν) θα ενεργοποιήσουμε στην Ελλάδα σε μια νέα Βόρεια Κορέα.»
=== Και συμπλήρωσε διαβεβαιώνοντας τους ακροατές του «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σώσουμε τη χώρα και να κρατήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.»
Κύρια πρότασή του, η οποία αναφέρθηκε επανειλημμένα στις παρατηρήσεις του, ήταν το λεγόμενο «κούρεμα» για τους δημόσιους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις χώρες της ευρωζώνης, παρόμοια με την διαγραφή του χρέους που επιβλήθηκε σε τράπεζες και ιδιώτες δανειστές τον Οκτώβριο του 2011, το οποίο αν κοπεί στο μισό ποσό θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού χρέους.
=== Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να αρνηθεί το ελληνικού χρέος ούτε να αρνηθεί τη συμφωνία του μνημονίου σχετικά με τα μέτρα λιτότητας ανάμεσα στην Αθήνα και τη λεγόμενη τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά απλώς θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους!!!!!!
=== O Τσίπρας ρωτήθηκε από ένα μέλος του ακροατηρίου, γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ, από ό, τι  απ΄ τον πρωθυπουργό Σαμαρά «ο οποίος ήταν αρχικά αντίθετος με το μνημόνιο και τώρα το υποστηρίζει.»
=== Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ:  «Έχουμε συνηθίσει στο γεγονός, να βλέπουμε τους πολιτικούς που λένε ένα πράγμα… πριν εκλεγούν, και άλλα να πράττουν από τη στιγμή που έρθει στην εξουσία. Όπως βλέπετε, εμείς έχουμε μόνο να πούμε τα πράγματα όπως τα πιστεύουμε και ότι και εμείς θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν λέμε τίποτα που να είναι τρελό!!!!!!«
=== Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 27 τοις εκατό των ψήφων τελευταίο έτος, με βάση την υπόσχεσή του να ανατρέψει όλες τις προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και να σκίσει τα μνημόνια.  Όμως με τα σχόλιά του ο Τσίπρας στην Ουάσιγκτον, κατέστησε σαφές, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Η ρητορική του κατά των περικοπών, έχει ως στόχο απλώς να εκτρέψει την οργή των Ελλήνων εργαζομένων σε αβλαβή κανάλια!!!!!
=== Στο πλαίσιο της δημιουργίας θετικών εντυπώσεων στην Ουάσιγκτον, υπήρχαν εκφράσεις του, που εγκρίνονται από τις ΗΠΑ και αποδίδονται στον Τσίπρας, οι οποίες δείχνουν ότι έχει αποδεχθεί μια περαιτέρω στροφή προς τα δεξιά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
=== «Αυτό το ταξίδι δείχνει τη συνεχή εξέλιξη του πολιτικού προφίλ του, για να φανεί σαν ένας περισσότερο σοσιαλδημοκράτης«  δήλωσε στην Wall Street Journal ο Domenico Lombardi, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Brookings και πρώην εκπρόσωπος για την Ιταλία στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.  Ο Lombardi, ανέφερε το περιοδικό, είπε ότι «η αμερικανική περιοδεία του Τσίπρα έγινε, για να  τονίσει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο ισορροπημένη, πολιτικά «ώριμη» θέση που θα μπορούσε να συγκεντρώσει καλύτερη υποστήριξη στην Ελλάδα και είναι πιο εύπεπτες στο εξωτερικό!!!!!«
=== Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Brookings Institution web ομοίως δήλωσε: «Σε μια χώρα όπου οι αριστεροί έχουν ιστορικό εμπρηστικών συμπεριφορών, είναι επιρρεπείς στη βία, και έχουν επιθετικό αντι-Αμερικανισμό, ο κ. Τσίπρας ήρθε ολοκληρωμένος, σαν πρόσχαρος, ευγενικός, ρεαλιστικός και πρόθυμος να ακούσει τις American απόψεις. Μίλησε …θερμά για την εναρκτήρια έκκληση του Προέδρου Ομπάμα για την κοινωνική δικαιοσύνη.«
=== Πράγματι, στην ομιλία του την Τρίτη (ο Τσίπρας), εξήρε τις πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα και την αμερικανική Federal Reserve Board, ενώ έδωσε μια ρόδινη εκτίμηση των κοινωνικών συνθηκών εντός των ΗΠΑ:  «Ένα από τα πράγματα που παρατηρώ αυτές τις δύο τελευταίες μέρες που ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες …είναι ότι η Αμερική είναι μια χώρα που δεν έχει βρεθεί σε μια κατάσταση κατάθλιψης, όπως είναι η Ελλάδα» είπε. «Δεν έχω δει πουθενά κλειστά καταστήματα. Δεν έχω δει κανένα λυπημένο πρόσωπο. Δεν έχω δει κανένα σημάδι της απελπισίας παντού. Απέφυγε τη δυστυχία η Αμερική μετά το 2008.«
=== Στην παρουσίασή του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσίπρας παρουσίασε ένα ελαφρώς «αριστερά» πρόσωπο, μόνο στη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού του, τονίζοντας την ανάπτυξη των φασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως οργανώθηκαν από το κόμμα της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.
=== Κάλεσε το κοινό του να συμμετάσχει στον προβληματισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ «για να στήσουν ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας κατά του φασισμού και του νεοναζισμού.»
=== Η πολιτική πραγματικότητα όμως είναι, ότι η διπλή γλώσσα των ψευδο-αριστερών στοιχείων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλουν την λιτότητα στα λόγια, ενώ υποστηρίζει την καπιταλιστική σταθερότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πράξη, έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής, επιτρέποντας στους φασίστες να εμφανίζονται, ως οι μαχητικοί αντίπαλοι της ΕΕ, των τραπεζιτών και του πολιτικού κατεστημένου, των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόσπαστο μέρος!!!!!!!
Απόδοση στα Ελληνικά από τον Μπαρμπανίκο Αρβανίτη
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2013/01/world-sosialist-web-site.html