Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σημίτης, ο Στουρνάρας και το κόμμα – σφήνα


Ο Σημίτης, ο Στουρνάρας και το κόμμα - σφήνα  Πολιτικό κενό στο δημοκρατικό χώρο διαπιστώνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος δεν μένει άπραγος. Επικοινωνεί και συναντάται με πρόσωπα που έδωσαν το στίγμα του «εκσυγχρονισμού» κατά την περίοδο διακυβέρνησής του και είναι έτοιμα να συμβάλλουν ώστε να συγκροτηθεί ένα κόμμα παντός καιρού… 
Όταν τον Δεκέμβριο του 2003 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέγνωσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχε διεξαγάγει η γαλλική εταιρεία “Sofres” για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό μειδίασε με ικανοποίηση. Ο πρωτότοκος γιος του ηγέτη που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ λάμβανε ποσοστό 78% έναντι του κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος συγκέντρωνε 46%. Όλα έδειχναν ότι ο δρόμος για τη διαδοχή στο Κίνημα ήταν ανοικτός ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του ότι έκλεινε το κεφάλαιο Σημίτη για τον δημόσιο βίο της χώρας.
Η ζωή δείχνει ότι τα φαινόμενα απατούν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απόλυτης βεβαιότητας. Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως «αρχιερέας της διαπλοκής» ήξερε πότε έπρεπε να αποσυρθεί, πότε να παρέμβει και πότε να ασκήσει κριτική εκ του ασφαλούς προς το διάδοχό του με ένα βιβλίο που το τιτλοφόρησε «Εκτροχιασμός».
Ο κ. Κώστας Σημίτης εξασφάλισε να έχει διακριτική παρουσία στο μηχανισμό και στο σύστημα διακυβέρνησης από το 2004 ως σήμερα. Αυτό μαρτυρούν τα πρόσωπα και τα γεγονότα: Λουκάς Παπαδήμος, Γιώργος Προβόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας και πολλοί ακόμα εξακολουθούν να δίνουν το παρόν στις εξελίξεις.

Τι λέει ο Σημίτης για Σαμαρά

«Τελικά αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ο Αντώνης Σαμαράς στη θέση του πρωθυπουργού» φέρεται να είπε ο κ. Σημίτης στον κ. Στουρνάρα σε πρόσφατη επικοινωνία τους. Μάλιστα, υπάρχουν πρόσωπα μέσα από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους επειδή υπάρχει ισχυρός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αναγνωστοπούλου με το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι το οποίο δεν γίνεται με την Ιπποκράτους.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, σε γνωστό στέκι πολιτικών και δημοσιογράφων στο κέντρο των Αθηνών, στέλεχος του Κινήματος σχολίασε δηκτικά ότι ο κ. Σημίτης έχει αφήσει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο μόνο του να προσπαθεί να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από το κόμμα…
Ίσως διότι ο κ. Σημίτης σχεδιάζει την επόμενη πολιτική ενέργειά του, την οποία μελετά προσεκτικά υπολογίζοντας κάθε συγκυρία. Δεν είναι τυχαίες οι συχνές επαφές που φέρεται να έχει με τον κ. Στουρνάρα όχι μόνο για την πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και για ζητήματα υψηλής πολιτικής.
Για παράδειγμα, το σενάριο του «Φιλοευρωπαϊκού Κόμματος» ενθουσίασε τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος θεώρησε ότι θα κάλυπτε το κενό που έχει προκαλέσει στο δημοκρατικό χώρο η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και η πρόσκαιρη -όπως εκτιμά- δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεργασία ανάμεσα στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο μπορεί να φαίνεται αγαστή, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Επιπροσθέτως, η ομάδα των «καραμανλικών βουλευτών» δεν φαίνεται να επιτρέπει στον πρωθυπουργό πολλά περιθώρια να διαμορφώσει τη Ν.Δ. στα δικά του μέτρα και σταθμά, σύμφωνα με όσα φέρεται να εκτιμά ο κ. Σημίτης.

Με ποιους ετοιμάζει τη “σφήνα”

Για το λόγο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή με τους κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Μιλτιάδη Νεκτάριο και Πλάτωνα Τήνιο και βολιδοσκοπεί τις πιθανότητες να καλύψει το «κενό στο δημοκρατικό χώρο» με τη συγκρότηση του «Ευρωδημοκρατικού Κόμματος» στο οποίο θα μπορούσε να ηγηθεί ένα πρόσωπο με ευρεία απήχηση στις δημοσκοπήσεις όπως ο κ. Στουρνάρας! Άλλα πρόσωπα όπως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχουν αποκλειστεί ήδη από τον κ. Σημίτη, ο οποίος δεν έχει και την καλύτερη άποψη για τον πρώην σύμβουλό του. Ανάλογες απόψεις υπάρχουν επίσης για τον κ. Γιώργο Φλωρίδηπου θα ήθελε να παίξει ρόλο.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η κινητικότητα για το «Ευρωδημοκρατικό Κόμμα» διότι κάποιος πρέπει να παίξει το ρόλο της «σφήνας» σε περίπτωση που φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Κι αυτό δεν αργεί αφού όλα εξαρτώνται από την «ευχάριστη έκπληξη», δηλαδή τον πρωθυπουργό. Όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, όλα εξαρτώνται από το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Σαμαράς για να διαδεχθεί τον κ. Κάρολο Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας. Και το δίλημμα είναι προφανές: Κώστας Σημίτης ή Φώτης Κουβέλης;
Η στενή επαφή και συνεργασία του κ. Σαμαρά με τον κ. Στουρνάρα κλίνει υπέρ του πρώτου…