Τι συμβαίνει με τον προϋπολογισμό, τους δείκτες οικονομικού κλίματος και τους δείκτες προσδοκιών.
Ο Οκτώβρης πλησιάζει στο τέλος του, φέρνοντας όμως μαζί του πάρα πολλές αλλαγές στην διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας.
Ήδη πολύς λόγος γίνεται για την ψήφιση ή μη των νέων οικονομικών μέτρων από την τριπλέτα διακυβέρνησης της χώρας (βλέπε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και των λοιπών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Τα περισσότερα τηλεοπτικά παράθυρα, καθώς και οι περισσότερες πολιτικές συζητήσεις περιστρέφονται στην ανάγκη υπερψήφισης των μέτρων «ισοπέδωσης» της ελληνικής κοινωνίας, των μέτρων περαιτέρω εξαθλίωσης των πολιτών αυτής της χώρας (όχι βέβαια κατ’ ανάγκη ΟΛΩΝ, αλλά σίγουρα του μεγαλύτερου μέρους του). Κανείς τους όμως δεν υπερασπίζεται (από τους παρευρισκόμενους πολιτικούς ή πολιτικάντηδες εάν προτιμάτε), την ρήση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, πως τα επιβαλλόμενα νέα μέτρα θα είναι τα τελευταία και πως θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία και κοινωνία γενικότερα.
Μπορεί λοιπόν ο Πρωθυπουργός στην ρύμη των λόγων του, να ανέφερε ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία, όμως η επίσημη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013 στο ελληνικό κοινοβούλιο, καταμαρτυρεί με τον πιο επιφανή τρόπο, ότι θα πάει πολύ μακριά η βαλίτσα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα λοιπόν με το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού,το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης του έτους 2013 προβλέπεται ότιθα διαμορφωθεί στα 346.200 εκατ. ευρώ ή 179,3% του ΑΕΠ,παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,8% του ΑΕΠ έναντι του 2012.
Επίσης το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 340.600 εκατ. ευρώ ή 169,5% του ΑΕΠ, έναντι 355.600 εκατ. ευρώ ή 165,3% του ΑΕΠ το 2011, παρουσιάζοντας, λόγω της ύφεσης, αύξηση κατά 4,2% του ΑΕΠ.
Ομοίως επειδή πολύς λόγος γίνεται για την αναγκαιότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (αφού από θα διατεθούν περίπου 24 δις. ευρώ από το πολυαναμενόμενο έξωθεν νέο δάνειο), σύμφωνα πάντα με τον νέον προϋπολογισμό, το γενικό χρέος της Ελλάδας (Γενική Κυβέρνηση), αυξήθηκε κατά 49 δις. ευρώ από την προαναφερόμενη ανακεφαλαιοποίηση, επίσης κατά 11 δισ. ευρώ από τις απώλειες των ΟΤΑ και ΟΚΑ, κατά 13,3 δισ. ευρώ από το δημοσιονομικό έλλειμμα, κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για την κάλυψη αναγκών του α΄ τριμήνου του 2013.Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως όσα μέτρα επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα, κατά την τελευταία διετία, επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση της χώρας, παρά την καλυτέρευσαν.
Μάλιστα παρόλο που δόθηκαν περί τα 200 δις. ευρώ, μέχρι σήμερα στην προσπάθεια στήριξης των τραπεζών (και θα δοθούν άλλα 24 δις, εφόσον πάρουμε την έξωθεν βοήθεια), ο Υπουργός Οικονομικών κ Στουρνάρας, προγραμμάτισε να συναντήσει την Δευτέρα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για να προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τους όρους ανακεφαλαίωσης. Απομένει ίσως να δούμε, εάν στους όρους που θα καθορίσουν σ’ αυτή την συνάντηση, θα περιλαμβάνεται διάθεση ικανού ποσού στην ελεύθερη αγορά. Κάτι που περιμένουν εναγωνίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσειςγια να υπάρξει περίπτωση συνέχισης της ύπαρξης τους.
Όμως σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον νέο προϋπολογισμό, σχεδόν όλοι οι δείκτες που αποτυπώνουν σε μηνιαία βάση τη δραστηριότητα της Ελληνικής οικονομίας, είτε από την πλευρά της δαπάνης είτε από την πλευρά της παραγωγής, δείχνουν σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για το 2012.
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και οι δείκτες προσδοκιών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημαντική μεταβλητότητα ως αποτέλεσμα της γενικευμένης αβεβαιότητας και του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί.
Οι τάσεις αυτές υποδεικνύουν συνέχιση της ύφεσης και στα επόμενα τρίμηνα, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, καθώς και την περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική.
Με βάση τα διαθέσιμα, μη εποχικά διορθωμένα, τριμηνιαία στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, κατά το 2ο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 6,2% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2011 (το 1ο τρίμηνο η μείωση ήταν 6,5%). Αναφορικά με τις συνιστώσες του ΑΕΠ, στο 1ο τρίμηνο του 2012, η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε μείωση κατά 7,5%, οι συνολικές επενδύσεις μείωση κατά 21,3%, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 0,7%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 10,0%. Δεδομένου ότι στο 2ο εξάμηνο του 2012 θα έχουμε εντονότερη επίπτωση στην πραγματική οικονομία από την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2012, εκτιμάται ότι η ετήσια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι 6,5% το 2012, με τη συμβολή του εξωτερικού τομέα να εκτιμάται στις 3,1 εκατοστιαίες μονάδες και την εγχώρια ζήτηση να έχει αρνητική συμβολή 9,6 εκατοστιαίων μονάδων.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο -6,5%.
Λαμβάνοντας υπόψη το «carry-over» από την υψηλότερη του αναμενομένου ύφεση το 2012, τα δημοσιονομικά μέτρα του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, και αγνοώντας μέτρα και πρωτοβουλίες που προγραμματίζει η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, με την απαραίτητη συμβολή των εταίρων, για την ανάκαμψη της Οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο -3,8% για το 2013.
Το ποσοστό ανεργίας, χωρίς την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εκτιμάται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013, και να διαμορφωθεί στο 24,7% του εργατικού δυναμικού, κυρίως λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 3,0%.
Απ’ όλα τα παραπάνω (και που επισημαίνεται ότι αποτελούν κείμενα του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού 2013), επισημοποιείται ξεκάθαρα ότι παρόλα τα μέτρα που επιβάλλονται, η ελληνική οικονομία έχει κατηφορικό δρόμο και δύσκολα θα αποφύγουμε την εκ νέου επιβολή μέτρων.
Γι’ αυτό το λόγο ίσως ΚΑΝΕΙΣ υπέρμαχος της μέχρι σήμερα οικονομικής πολιτικής, δεν είναι σε θέση να παραδεχθεί (διαβεβαιώσει) πως τα επερχόμενα οικονομικά μέτρα θα ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.
Για αυτό τον λόγο, κλείνοντας το άρθρο μου, θάθελα να χαρίσω στους ΕΘΝΟ- σωτήρες μας την παρακάτω ρήση…
Ποτέ μην πριονίζεις το κλαδί όπου είσαι, εκτός κι αν σ’ έχουν κρεμάσει απ’ αυτό.
Stanislaw Jerzy Lec, 1906-1966, Πολωνός γνωμικογράφος