Κλιμάκωση παρά αποκλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρείται στην Συρία με τον συριακό Στρατό πλέον να έχει αναλάβει καθαρά την πρωτοβυλία, αλλά και να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στον γειτονικό Λίβανο: Βολές πυροβολικού και όλμων του Συριακού Στρατού έπληξαν καταφύγια Σύρων ανταρτών και ισλαμιστών μισθοφόρων στον Βόρειο Λίβανο. Οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονται πέντε με είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία.
Στα τουρκοσυριακά σύνορα εκτελέστηκαν...
επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και ανακαταλήφθηκε η περιοχή που βρίσκεται η βάση έγκαιρης προειδοποίησης της συαριακής αεράμυνας που είχε καταληφθεί πριν καταρριφθεί το τουρκικό μαχητικό/αναγνωριστικό RF-4Ε. Η Ρωσία κρατά στάση αναμονής μέχρι στιγμής και τα αποβαικά της δεμένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης γεμάτα όμως με πεζοναύτες.
Στις επιχειρήσεις στην πόλη Χομς έχουν εμπλακεί και Ρώσοι σύμβουλοι, πιθανότατα από την GRU, οι οποίοι παρακολουθούν την εκκαθάριση θυλάκων ισλαμιστών ανταρτών από τον συριακό Στρατό. Λέγεται ότι οι Ρώσοι σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι της αλλαγής της επιχειρησιακής γραμμής του συριακού Στρατού και ζήτησαν οι επιχειρήσεις να υποστηρίζονται από αέρος από επιθετικά ή από οπλισμένα ελικόπτερα.
Κατ'αυτό τον τρόπο ανέβηκε κάθετα η απόδοση και τα εδαφικά κέρδη του συριακού Στρατού και έχουν πολλαπλασιαστεί οι απώλειες των ανταρτών.
Πάντως και ενώ ξεκινούν την Δευτέρα το ταξίδι προς τις ακτές της Συρίας τα δύο πυρηνοκίνητα δυτικά αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό "Αϊζενχάουερ" (CVN69) και το γαλλικό "Ντε Γκολ" (R61), μαζί με μία αρμάδα 12 σκαφών επιφανείας και δύο υποβρυχίων, στο διπλωματικό πεδίο είναι σαφές ότι "ζεσταίνεται η μηχανή" για πολεμικές επιχειρήσεις που είναι άγνωστο τι κατάληξη θα έχουν καθώς οι αντίπαλοιένθεων κακείθεν είναι πανίσχυροι.
Πληροφορίες από την
Μόσχα φέρουν να επισπεύδονται στις ρωσικές ένοπλες δυναμεις αντνιαεροπορικά
συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη, με τους τελικούς ελέγχους να γίνονται στις
βάσεις που αναπτύσσονται εσπευσμένα και όχι στα εργοστάσια!.
Στο
Παρίσι την άμεση υιοθέτηση μιας δεσμευτικής απόφασης, «βάσει του κεφαλαίου 7»,
που να υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν και τη συμφωνία που
επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη για μια πολιτική μετάβαση ζήτησαν
από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι «Φίλοι της Συρίας» (συμμετείχε και η Ελλάδα που σύρεται στα σχέδια του
ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά της είναι 100% αντίθετα από αυτά των ΗΠΑ
στην προκειμένη περίπτωση).Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών αποφάσεων, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιβάλει μέτρα» για να διασφαλίσει το σεβασμό αυτής της απόφασης. Το «κεφάλαιο 7» ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για νέες κυρώσεις ή ακόμη και για την προσφυγή στη βία εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν την απόφαση.
Πάντως, την ώρα που θα ξεκινήσουν τα ρωσικά αποβατικά από την Σεβαστούπολη θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, ίσως για το πρελούδιο μιας παγκόσμιας αναμέτρησης...
Πηγή