Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Θα εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν, πλην... μισθολογίου στρατιωτικών


Βρίσκονται ήδη στα χέρια της τρόικας, κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. Βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα προβεί σε μειώσεις των αποδοχών των στρατιωτικών, που περιλαμβάνονται στα ειδικά μισθολόγια. Έχει ήδη βρει ισοδύναμα μέτρα, (μεταξύ των οποίων και η παράταση της θητείας των στρατευσίμων) αλλά δεν φαίνεται το μέτρο να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων(π.χ νοσοκομειακούς γιατρούς).

Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και με τη συμμετοχή εννέα συναρμόδιων υπουργών και ενός υφυπουργού, στο πλαίσιο των αποφάσεων για την εξειδίκευση των ισοδύναμων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν μέσα σε 10 ημέρες. Τα μέτρα αυτά, αφορούν το 2013- 2014 και να παρουσιαστούν στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μπορούν δε να προκύψουν,  μόνο από τη νέα περιστολή των δημόσιων δαπανών, καθώς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αναμένονται για φέτος πενιχρά.
Όπως δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησης, δεν θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως είναι το τέλος ακινήτων (χαράτσι), η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα κ.α , Στόχος, να μειωθούν 11,5 δισ. ευρώ οι δημόσιες δαπάνες για το 2013 και το 2014.
Για το ειδικά μισθολόγια...
Ειδικά για τα ειδικά μισθολόγια, κόστους 205 εκατ. ευρώ, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι από την περασμένη Κυριακή έχουν δοθεί τα ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα, η οποία τα μελετά.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μην γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές των ενόπλων δυνάμεων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Επίσης, συζητείται και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, προκειμένου να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.
Η σύσκεψη θα συνεχισθεί και την Παρασκευή σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
φώτο Τσιολάκης
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7322.html#more