Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Έκκληση προς εξωγήϊνους: Πάρτε τον Βενιζέλο







Εκκληση προς εξωγήινους
Tου Στεφανου Κασιματη
Καθημερινή
Στην περίφημη εναρκτήρια συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος μπήκε στην αίθουσα δύο φορές: Την πρώτη για να ανοίξει τη συνδιάσκεψη με την ομιλία του και τη δεύτερη για να την κλείσει πάλι με ομιλία του. Ωστόσο, αισθάνθηκε την υποχρέωση να εξηγήσει προς το πασοκώνυμον πλήρωμα ότι, παρά την απουσία του από την αίθουσα, είχε ακούσει τις εισηγήσεις του από το… μόνιτορ, στον χώρο όπου ευρίσκετο.
Την εξήγηση αυτή του επέβαλε η αστική ευγένειά του – ήταν ένα εκ των κατά συνθήκη ψευδών, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές σχέσεις. Διότι, βεβαίως, -ας μην κοροϊδευόμαστε επιτέλους- όλοι γνωρίζουμε ότι ο Β. ο Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη από μόνιτορ ή όποιο άλλο τεχνολογικό μέσον για να ξέρει τις σκέψεις ενός στελέχους του. Αρκεί μια φορά, κατά το λεγόμενο, «να κόψει τη φάτσα» του στελέχους και έχει καταλάβει τα πάντα αμέσως. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν στελέχη ο πρόεδρος ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος για να κάνει πολιτική. Τα έχει επειδή η εικόνα κάποιων ανθρώπων που διαβουλεύονται μαζί του είναι απαραίτητη για τους πολλούς.
Αν είχε εφευρεθεί η τεχνολογία που θα επέτρεπε αντί πραγματικών ανθρώπων να γεμίζει μια αίθουσα με ολογράμματα που θα τον χειροκροτούσαν, θα τη χρησιμοποιούσε ως πρακτικότερη. Για να είμαι ειλικρινής μέχρι σημείου ωμότητος, ο πρόεδρος ο Β. ο Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη κανέναν και για τίποτε. Ξέρει εκ των προτέρων όλες τις απόψεις για όλα τα θέματα, όλες τις λύσεις για όλα τα προβλήματα, ξέρει ακόμη και τις λύσεις για προβλήματα που δεν έχουν ανακύψει, αλλά θα ανακύψουν στο μέλλον.
Είναι ο homo pasokus universalis.
Για τον λόγο αυτό, υπό τις προϋποθέσεις ότι, πρώτον, υπάρχουν εξωγήινοι, δεύτερον, ότι πράγματι ακολουθούν την πρακτική να απάγουν ανθρώπους και να τους εξετάζουν με τον σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες για το ανθρώπινο είδος και, τρίτον, ότι διαβάζουν τούτη τη στήλη, θα συνιστούσα στους καθ’ όλα αξιοσέβαστους εξωγήινους την επόμενη φορά να βουτήξουν τον Β. τον Βενιζέλο. Δεν υπάρχει πληρέστερο δείγμα των ικανοτήτων και της σοφίας του είδους που τους ενδιαφέρει.
Θα περάσουν χρόνια ατελείωτα αντλώντας από τους ποταμούς των γνώσεων του ανδρός. Θα έχουν στα χέρια τους το compendium των επιτευγμάτων του ανθρώπου και του πολιτισμού του και δεν θα χρειασθεί να χάνουν τον χρόνο τους με κάτι ανυποψίαστους αγρότες από τη Νεμπράσκα, από τους οποίους το πολύ πολύ να μάθουν τους κανόνες του μπέιζμπολ. (Σ.τ.σ. Παρεμπιπτόντως, αν τους καταλάβουν αυτούς, θα παρακαλούσα πολύ να τους εξηγήσουν και στον υπόλοιπο κόσμο…)
Ας τον κρατήσουν όσο θέλουν. Δεν θα παραπονεθεί, αρκεί να μην τον διακόπτουν όταν μιλά και, με τη συμπεριφορά τους, να τον κάνουν να νιώθει σημαντικός.
Για την ανθρωπότητα η απώλεια θα είναι βαριά, αυτή η χώρα όμως θα τους ευγνωμονεί…