Ενα εκατομμύριο οι αλλοδαποί στην Ελλάδα
Περίπου ένα εκατ. υπολογίζονται οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα, αριθμός που αποτελεί το 8,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurοstat για τον αριθμό των αλλοδαπών της ΕΕ το 2011. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί της Ελλάδας εκτιμάται ότι φτάνουν τις 956.000 άτομα, ενώ εξ αυτών, μόνο οι 153.000 προέρχονται από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (δηλαδή 1,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) και οι υπόλοιποι 803.000 αποτελούν πολίτες από κράτος εκτός ΕΕ (7,1%).
Συνολικά στην ΕΕ, οι αλλοδαποί υπολογίζονται σε 33,3 εκατ. άτομα (το 6,6% του συνολικού πληθυσμού), εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. αποτελούν άτομα που έχουν επιλέξει την εσωτερική μετανάστευση (2,5%), ενώ τα 20,5 εκατ. είναι άτομα που διαμένουν σε κράτος μέλος της ΕΕ αλλά προέρχονται από τρίτες χώρες (4,1%).
Όπως προκύπτει επίσης από τα στοιχεία, το κράτος με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ήταν το 2011 η Γερμανία, με 7,2 εκατ. αλλοδαπούς στο έδαφός της, που αποτελεί το 9% του πληθυσμού της. Ακολουθούν η Ισπανία με 5,7 εκατ. άτομα ή 12%, η Ιταλία με 4,6 εκατ. άτομα ή 8%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,5 εκατ. άτομα ή 7% και η Γαλλία με 3,8 εκατ. ή 6%. Αυτό σημαίνει ότι το 75% του συνόλου των αλλοδαπών της ΕΕ, έχουν επιλέξει να μείνουν σε ένα από αυτά τα πέντε κράτη.
Αντίθετα, το κράτος με το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών συγκριτικά με τον πληθυσμό του, είναι το Λουξεμβούργο, με 43% (220.000 άτομα) και ακολουθεί η Κύπρος με 20% (167.800 άτομα), η Λετονία με 17% (379.800 άτομα) και η Εσθονία με 16% (208.000 άτομα). Βέβαια, στην περίπτωση του Λουξεμβούργου και της Κύπρου η πλειοψηφία αφορά πολίτες άλλου ευρωπαϊκού κράτους. Επίσης, στην περίπτωση της εσωτερικής μετανάστευσης (από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε ένα άλλο) το πιο… ελκυστικό κράτος είναι η Γερμανία, με 2,6 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες από άλλο κράτος της ΕΕ στο έδαφός της και ακολουθούν η Ισπανία με 2,3 εκατ. άτομα, το Ηνωμένο Βασίλειο με 2 εκατ. άτομα, αλλά και η Γαλλία και η Ιταλία, 1,3 εκατ. άτομα έκαστη. Τέλος, τους μετανάστες από τρίτες χώρες, και σε αυτή την περίπτωση πρώτη επιλογή αποτελεί η Γερμανία, με 4,5 εκατ. άτομα, και ακολουθούν η Ισπανία με 3,3 εκατ. άτομα, η Ιταλία με 3,2 εκατ. άτομα, καθώς και η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,4 εκατ. η κάθε μια.
Η αλληλεγγύη της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ομιλητές της σχετικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία του χώρου Σένγκεν λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Συνθήκη Σένγκεν δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα πρέπει να σηκώνει μόνη της το βάρος για την προστασία των συνόρων της» και τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στη προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, που διοργάνωσε την εκδήλωση, επισήμανε «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σταθερά αυξημένη ροή μη νόμιμων μεταναστών που φτάνουν τους 120.000 τον χρόνο», αριθμός πολύ υψηλότερος αυτή αυτόν που δέχθηκε η Ιταλία πέρυσι, που μετά την Αραβική Άνοιξη υποδέχθηκε περίπου 60.000 μη νόμιμους μετανάστες. Ζήτησε παράλληλα ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα. Κριτική στον τρόπο που λειτουργούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ζήτημα και στην κακοφωνία που υπάρχει, άσκησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασύλου της Κομισιόν Μ. Oel, ο οποίος τα παρομοίασε με «μάγειρες που δεν λένε να καταλάβουν ότι πρέπει να μαγειρέψουν στην ίδια κουζίνα, στα ίδια σκεύη, προκειμένου να πετύχει η συνταγή».
Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τη Σουηδή Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Eσωτερικών Yποθέσεων C. Malmstrom.
«Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Να εκπλήξουμε την Ευρώπη ευχάριστα. Να δείξουμε ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια, ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά από την άλλη ότι περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που τελικά δεν είναι μόνο ελληνικό. Νομίζω δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που να πιστεύει ότι το 1.000.000 μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται επειδή είμαστε πύλη και χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ευθέως αντιληπτά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με την κ. Malmstrom.
Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. J. Daul, καθώς και με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Η. Zwoboda.
Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, την ομαλή λειτουργία της Αρχής προσφυγών και την δημιουργία Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο όγκος των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου, ανακοίνωσε o υπουργός κ. Ν. Δένδιας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παράνομη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και συνόρων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ο κ. Δένδιας αφού παρουσίασε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και στην οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσανάλογα υψηλές παράνομες μεταναστευτικές ροές, αποκάλυψε ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 25 κέντρα πρώτης υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα κέντρα αυτά θα τους εξασφαλίζεται νομική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Απέχουμε 12 μήνες από την πραγματοποίηση των παραπάνω», υπογράμμισε εμφατικά ο υπουργός και «η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή οικονομική κρίση». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την επέκταση της επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX και στο έδαφος της Τουρκίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και να ενισχυθεί η προσπάθεια εξάρθρωσης των εγκληματικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας. Κατηγόρησε επίσης τη γειτονική χώρα για έλλειψη συνεργασίας στο ζήτημα των επιστροφών των παράνομα εισερχομένων μεταναστών και απροθυμία εφαρμογής των όσων ορίζει η διμερής συμφωνία. «Από τα 180.000 αιτήματα επιστροφών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο τα 11.000, ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις τα 3.000» σημείωσε ο υπουργός.
Την ίδια μέρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε όλη την επικράτεια συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές 44.602 λαθρομετανάστες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχαν συλληφθεί 38.061. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν 21.053 λαθρομετανάστες προερχόμενοι από Τουρκία, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011 είχαν συλληφθεί 16.476.
Να σημειωθεί ότι συνελήφθησαν συνολικά από τις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές 378 διακινητές λαθρομεταναστών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συλληφθέντων διακινητών ανά υπηκοότητα είναι υπήκοοι Αλβανίας (63) και ακολουθούν: Πακιστάν (45), Ελλάδας (35), Βουλγαρίας (29) και Ιράκ (27).
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2012 απελάθηκαν 7.539 άτομα.