Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Αναδρομικό "μαχαίρι"σε μισθούς και εφάπαξ...


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Το σχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από....
τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή:

Περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους
Δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Όπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επίσπευση της εφαρμογής του «ψαλιδίσματος» των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Εξετάζεται τέλος και το ενδεχόμενο της επίσπευσης των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ειδικότερα το σενάριο προβλέπει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 έτη θα εφαρμοσθεί νωρίτερα από το 2015, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Το ίδιο θα συμβεί και με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε συρρίκνωση του ύψους των αποδοχών. Οι μεγάλοι χαμένοι από τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι ασφαλισμένοι με υπηρεσία κάτω από 35 έτη (κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία).

Από:  citypress.gr