Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

20 Ιουλίου 2012: Η Ημέρα Που Σώπασαν Οι Τηλεοράσεις.




20 Ιουλίου. Ξημερώματα. Ο πομπός του Υμηττού παύει να εκπέμπει. 150.000 σπίτια στο λεκανοπέδιο Αττικής χάνουν την τηλεοπτική τους πρόσβαση.

2 ώρες χωρίς τηλεόραση. Ανοίγουν τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Η νέα τιμή των αποκωδικοποιητών mpeg-4 είναι 3.000 ευρώ.

5 ώρες χωρίς τηλεόραση. Χιλιάδες νοικοκυρές πατάνε το 4 στο τηλεκοντρόλ για να δουν Σκορδά-Λιάγκα. Δεν βλέπουν Σκορδά-Λιάγκα. Γενικευμένη νευρικότητα.

8 ώρες χωρίς τηλεόραση. Για χιλιάδες σπίτια στην Αθήνα, είναι η πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια που δεν έχουν εικόνα του "Κωνσταντίνου Και Ελένης". Κανείς δεν το νιώθει, αλλά μελλοντικές έρευνες θα δείξουν πως εκείνη τη στιγμή και λόγω εκείνου του γεγονότος, ο εθνικός μέσος όρος IQ ανέβηκε κατά 0,000002%. Είναι η πρώτη άνοδος του συγκεκριμένου δείκτη τα τελευταία 17.000 χρόνια.

20 Ιουλίου. Βράδυ. 15 ώρες χωρίς τηλεόραση. Μια δύσκολη νύχτα. Τηλεθεατές αρχίσουν να νιώθουν τα συμπτώματα του στερητικού. Ουρλιαχτά σκίζουν τη νύχτα. Από τις μπαλκονόπορτες βγαίνει ένα διακοπτόμενο λευκό φως, όλο και πιο γρήγορα, καθώς ο κάτοχος της τυφλής τηλεόρασης κάνει ζάπινγκ σε χιόνια. Παραισθήσεις. Σπασμοί και σάλια. Μάνα δω μου το κλειδί.



Μια ημέρα χωρίς τηλεόραση. Πρωί, στα βαγόνια του Ηλεκτρικού: "ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΛΕΣ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΩ, ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΟΥΑΪΦΑΪ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΔΩ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗ ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΝΙ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΟΝΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΙΑ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ". Στα βρωμιάρικα στενάκια της Ομόνοιας, γέροι με θολά μάτια προσφέρουν handjobs με αντάλλαγμα χαμογελαστές συμβουλές για τα ένσημά τους.

Δύο ημέρες χωρίς τηλεόραση. Κυριακή. Από το πρωί ακόμα, οι εφημερίδες εξαφανίζονται από τα περίπτερα και τους πάγκους. Οι χαρμανιασμένοι τηλεθεατές αγοράζουν τυφλά τα πάντα, για να μεθαδονιαστούν με τα DVD. Οι b-καμμενιές που διαφημίζονται ως "ένα μοναδικό ερωτικό θρίλερ που θα σας συναρπάσει", συναρπάζουν. Ο Μπαντ Σπένσερ και ο Παΐσιος μπαίνουν σχεδόν σε κάθε Αθηναΐκό σπίτι.  

Τρεις ημέρες χωρίς τηλεόραση. Τα αποτελέσματα των κυκλοφοριών φτάνουν στα γραφεία των εφημερίδων. Το Πρώτο Θέμα έχει πουλήσει ξανά 300.000 φύλλα, όπως παλιά. Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, 17 υπουργοί και υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας θα παραιτηθούν χωρίς προφανή λόγο.

     

Μια εβδομάδα χωρίς τηλεόραση. Οι μισοί κάτοικοι της Αττικής συνειδητοποιούν πως πρέπει να ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ.

Δέκα ημέρες χωρίς τηλεόραση. Ακριβώς όπως επέμεναν τόσα χρόνια οι διανοούμενοι, κυρίως οι καλεσμένοι της Βίκυς Φλέσσα, με την τηλεόραση κλειστή οι άνθρωποι στρέφονται στα βιβλία! Μέσα σε λίγες ημέρες η Λένα Μαντά γίνεται τόσο πλούσια που αγοράζει τη Σλοβενία. Επίσης, χωρίς τηλεόραση και άρα χωρίς διαφημίσεις, τα προϊόντα ξαφνικά φαίνονται αλλόκοτα. Δηλαδή, τι είναι η Coca Cola Zero χωρίς τις εκρήξεις και τους κώλους της διαφήμισης; Ένα προϊόν για αδερφές που προσέχουν τη σιλουέτα τους αλλά δεν θέλουν να παραδεχτούν πως είναι αδερφές που προσέχουν τη σιλουέτα τους άρα θέλουν εκρήξεις και κώλους. Χωρίς τηλεόραση, η απούλητες Zero μένουν σαν μουτζούρα στα ψυγεία. 


Δώδεκα ημέρες χωρίς τηλεόραση. Ανακοινώνεται νέα μείωση στους μισθούς. Όσοι έχουν ακόμα τηλεόραση τη βρίσκουν απολύτως λογική, αφού ο Φωτόπουλος είναι λαμόγιο και στη Χίο το παίζουν όλοι τυφλοί και καλά να πάθουμε. Όσοι δεν έχουν τηλεόραση, δεν πιάνουν πού κολλάει ο Φωτόπουλος και η Χίος με το μισθό. 

Δεκαπέντε μέρες χωρίς τηλεόραση. Απόγευμα, φιλικό του βάζελου με ομάδα από το σχολικό πρωτάθλημα Λουξεμβούργου. Οι βάζελοι πηγαίνουν στις καφετέριες για να δουν το ματς - μα οι καφετέριες είναι γεμάτες κυράτσες που βλέπουν τούρκικα βρίζοντας πάνω από μπύρες. Οι επιγραφές "ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ NOVA", γίνονται "ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΝΤ1". 


Δεκαέξι ημέρες χωρίς τηλεόραση. Ο Θωμάς Μαύρος επαναφέρει τα Τούρκικα ως επίσημη γλώσσα της ΑΕΚ, επιβάλει την αποκλειστική χρήση τους στις προπονήσεις και κόβει εισιτήριο. Χιλιάδες χαρμανιασμένες τουρκολάγνες πληρώνουν όσο-όσο για να δουν τον Μπουγαΐδη να φωνάζει "γκελ μπουρντά". Η ΑΕΚ βγάζει τόσες δεκάδες εκατομμύρια, που σχεδόν ξεχρεώνει την πρώτη δόση από το διακανονισμό για το ρεύμα της.





... ένας μήνας χωρίς τηλεόραση. Οι κάτοικοι της Αττικής έχουν πουλήσει από ένα νεφρό ο καθένας για να πάρουν αποκωδικοποιητή. Η τάξη επιστρέφει. Ξεκινάει η επανάληψη του "Ρετιρέ". Ο Μπουγαΐδης εξακολουθεί να τρέχει σαν έντομο με σύνδρομο ντάουν. 

Στον Υμηττό φυτρώνουν νέες μικρές κεραιούλες, σαν την ελπίδα που ξαναγεννιέται μέσα από τα χιόνια.