«Στον αέρα» παραλίγο να τιναχθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελικές του προτάσεις για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του νέου Μνημονίου.
Αν μάλιστα σε αυτά προστεθούν και τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν για να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα του τρέχοντος Προϋπολογισμού, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.
Τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο κ. Φώτης Κουβέλης απευθυνόμενοι προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά του επισήμαναν ότι αυτά τα μέτρα, έτσι όπως προτείνεται να διαμορφωθούν δεν είναι απλώς επώδυνα και επαχθή αλλά αβάστακτα τόσο για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο για την κοινωνία.
Αυτό το οποίο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι πως παρά την εξάντληση κάθε περιθωρίου σπατάλης και την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, υπολείπονται ακόμη για τα 11,5 δισ. της διετίας 2013-2014 τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει πάντα να προστεθεί και το φετεινό πρωτογενές πλεόνασμα που κανείς δεν γνωρίζει στα πόσα δισ. ευρώ θα κλείσει.
Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο που διαμορφωνόταν τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης αρνήθηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, να συνεχίσουν τη συζήτηση και ζήτησαν νέα συνάντηση για τη Δευτέρα αφού προηγουμένως προηγηθεί διαβούλευση με τα επιτελεία των κομμάτων τους και η υποχρέωση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ξανακοιτάξει τις προτάσεις του.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν συσκέψεις σήμερα με συνεργάτες τους και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να καταλήξουν στο πως θα παρουσιαστούν την Δευτέρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε στη σύσκεψη το πολιτικό πλαίσιο που συμπυκνώνεται στη φράση: «Δώστε μας την επιμήκυνση και συζητάμε τα μέτρα».
Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «ούτε οριζόντια μέτρα ούτε πρόσθετα για το 2012 πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «τεχνικές λεπτομέρειες που όμως έχουν κοινωνικές επιπτώσεις» προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί εφόσον οριστικοποιηθούν. Ωστόσο επέμεινε πως γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα ζητά την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τις 31/12/2016, προφανώς για να επιμερίσει σε βάθος χρόνου την βιαιότητα των μέτρων αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έθεσε σε ένα πρώτο επίπεδο το θέμα της επιμήκυνσης στην Τρόικακαι στην ΕΚΤ, αλλά αυτό θα τεθεί «και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».
«Οι εταίροι μας πρέπει να μας βοηθήσουν αυτή την ώρα κατανοώντας την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα» είπε ο κ. Βενιζέλος που επέκρινε δηλώσεις τύπου Ρέσλερ: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαρκώς αμφισβήτηση για το αν Ελλάδα θα παραμείνει πράγματι στην Ευρωζώνη. Αυτή η αμφισβήτηση, που ενθαρρύνεται από συγκεκριμένους κύκλους, εξανεμίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου» ήταν το μήνυμα που έστειλε για να προσθέσει: «Αν υπάρχουν κάποιοι - και πιστεύω ότι δυστυχώς υπάρχουν - που εκτιμούν ότι πρέπει να θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια, η Ελλάδα για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της Ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος: Η θυσία της Ιφιγένειας θα είναι η αυτοκτονία της Ευρωζώνης».
Ταυτόχρονα ωστόσο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «ξέρει πολύ καλά την αξία των μεταρρυθμίσεων» δεσμευόμενος πως «θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όλα όσα πρέπει» αναφερόμενος στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με αναπτυξιακή διάσταση.