Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Από το Κίεβο αναμένονται αποφάσεις για τους οργανωτές της απόπειρας δολοφονίας του Πούτιν



Το Κίεβο ολοκλήρωσε την έρευνα της ποινικής υπόθεσης για την προετοιμασία δολοφονικής απόπειρας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ραμζάν Καντίροφ. Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας επιδιώκει την έκδοση των κατηγορουμένων Αντάμ Οσμάεφ και Ιλιά Πιάνζιν, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Κίεβο επιμένει ότι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους στην Ουκρανία, διότι εδώ τους απαγγέλθηκαν οι πιο σοβαρές κατηγορίες.

Τώρα οι κατηγορούμενοι για την προετοιμασία της διπλής δολοφονίας γνωρίζονται με τα υλικά της ανάκρισης. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα έγγραφά θα διαβιβαστούν στο ουκρανικό δικαστήριο. Στην Ρωσία ο Οσμάεφ και ο Πιάνζιν καταδικάστηκαν ερήμην σε σύλληψη με την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής κρατικού αξιωματούχου, παράνομη διακίνηση οπλισμού και σειρά άλλων επιβαρυντικών άρθρων. Στην Ουκρανία οι βασικές κατηγορίες είναι η προετοιμασία της τρομοκρατικής ενέργειας και η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ποινικής υπόθεσης από τη στιγμή της σύλληψής τους δραστήρια συνεργάζονται με την ανάκριση και ομολόγησαν την ενοχή τους. Κατά τον τρόπο αυτό προσπαθούν να προστατευθούν από την έκδοσή τους στη Ρωσία. Όλο το μυστικό βρίσκεται στο ότι επισήμως θα μπορούν να συνάψουν προδικαστική συμφωνία για τη μη έκδοσή τους μόνο από τον Οκτώβριο, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κώδικας. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση μπορούν να τους επιτρέψουν να εκτίσουν όλη τους την ποινή στην Ουκρανία, επισημαίνει ο δικηγόρος Αλεξάντρ Τσερνόφ:
Η έλλειψη από το νόμο θέσης για προδικαστική συμφωνία δεν εμποδίζει το γεγονός νά συνυπολογιστεί από το δικαστήριο η θέση των κατηγορουμένων. Το πιθανότερο είναι ότι οι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν την ποινή τους στην Ουκρανία. Και μόνο η εξέταση της υπόθεσης, νομίζω, υπολογίζοντας τη σημασία της θα διεξαχθεί γρήγορα, στη διάρκεια μερικών μηνών. Είναι προς το συμφέρον των κατηγορουμένων η έκδοση ποινής για όλα τα σημεία του κατηγορητηρίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση η Ρωσία απλώς δεν θα έχει βάση να τους ασκήσει ποινική δίωξη. Διότι θα ενεργοποιηθεί η αρχή, που καθιστά αδύνατη τη διπλή ποινική καταδίκη, δηλαδή δύο φορές για το ίδιο έγκλημα δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθεί κάποιος.
Ο Ιλιά Πιάνζιν και ο Αντάμ Οσμάεφ συνελήφθησαν στην Οδησσό το Φεβρουάριο του 2012. Έφθασαν εκεί από τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου κρύβονταν από το 2007. Ας υπενθυμίσουμε ότι τότε ο Οσμάεφ και ομάδα Τσετσένων συνελήφθησαν στη Μόσχα με την υποψία της οργάνωσης δολοφονίας κατά του Ραμζάν Καντίροφ. Ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν, αφότου λόγω έλλειψης αποδείξεων τους απελευθέρωσαν με απαγόρευση εξόδου. Κατά την ανάκριση ο Οσμάεφ διηγήθηκε ότι μαζί με τον Πιάνζιν και άλλον έναν συνεργό τους ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας και απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης ομολόγησαν ότι προετοίμαζαν απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της Τσετσενικής Δημοκρατίας Ραμζάν Καντίροφ. Έπρεπε να τον δολοφονήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οδησσό. Οι εγκληματίες, σύμφωνα με τις δικές τους καταθέσεις, ανήκαν σε ομάδα δολιοφθοράς, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Τσετσένου οπλαρχηγού Ντόκου Ουμάροφ.