Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων


Κάθε υπάλληλος θα υπογράφει κάθε χρόνο, το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ατομικό συμβόλαιο απόδοσης με την υπηρεσία του
Στάσιμοι θα μένουν όσο δημόσιοι υπάλληλοι κρίνονται ανεπαρκείς, ενώ θα απειλούνται να μείνουν και εκτός δημοσίου, βάσει του σχεδίου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο σύστημα με την καθιέρωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2013 και η αξιολόγηση θα γίνεται σε ετήσια βάση. Θα βαθμολογούνται για τις επιδόσεις με βάση συγκεκριμένους στόχους.

Κάθε υπάλληλος θα υπογράφει κάθε χρόνο, το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ατομικό συμβόλαιο απόδοσης με την υπηρεσία του.
Αν οι στόχοι επιτυγχάνονται σε ποσοστό από 80% - 90%, όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας θα λαμβάνουν μπόνους, μισό ή ολόκληρο μισθό, ανάλογα με την ατομική τους απόδοση.
Εισηγητής για την αξιολόγηση θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος και τελικός κριτής ο προϊστάμενος της αμέσως ανώτερης οργανικής μονάδας. Συστήνεται επίσης συμβούλιο εποπτείας, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο του νομικού συμβούλου του κράτους, σύμβουλο του ΑΣΕΠ και τον γγ των επιθεωρητών δημόσιας διοικήσεις. Ακόμα, σε κάθε υπουργείο, περιφέρεια και φορέα συστήνεται συμβούλιο αξιολόγησης που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες και τις ενστάσεις.
Τις αποφάσεις για τις απολύσεις, κυρίως από φορείς οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα ιδιωτικοποιηθούν και τις ΔΕΚΟ, θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η απόλυση περίπου 50.000 δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος μετά τις εκλογές. Ακόμα και αν τηρηθεί κατά γράμμα η σχέση προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις στο 1 προς 5, η μείωση της απασχόλησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 άτομα. Σύμφωνα με μνημόνιο πρέπει ως 2015 να έχουν αποχωρήσει 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι.