Τρέμουν ολοφάνερα οι ξένοι δανειστές της χώρας, βλέποντας να γιγαντώνεται η λαϊκή δυσφορία για την πολιτική της Τρόικας που σε αγαστή συνεργασία με τους κυβερνώντες έχουν εξαθλιώσει τους Έλληνες πολίτες και συνεχίζουν ακάθεκτοι με σκληρά μέτρα και περικοπές. Φοβούμενοι λοιπόν να μην τους... πνίξει το αντιμνημονιακό κύμα, οι τόνοι για την υλοποίηση του Μνημονίου κατέβηκαν από τα κοινοτικά στελέχη, ενόψει των κρίσιμων για τα δύο «μνημονιακά» κόμματα εκλογών του Μαΐου. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να αρκεί, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που παρακολουθούν στις Βρυξέλλες και οργανώθηκε σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης με επίκεντρο την ανάπτυξη και τους πόρους του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει στο δημοσίευμά του το capital.gr, το σχέδιο έχει δύο άξονες:
- Την εβδομάδα μετά τις εκλογές, προγραμματίζεται να κατέβει στην Αθήνα ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χόρστ Ράιχενμπαχ. Η επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά στις μνημονιακές παρεμβάσεις. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, να μην υπάρχουν καν στην ατζέντα επαφές με αρμόδιους υπουργούς. Στόχος είναι να δείξει ότι υπάρχει πλέον συχνή και τακτική παρουσία για παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές και να εντατικοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ.
- Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αλλού. Ετοιμάζεται φιέστα στις Βρυξέλλες στις 18 Απριλίου που θα περιλαμβάνει ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα και συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.
Το ζήτημα είναι ότι επί σειρά μηνών, Επιτροπή, ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) αλλά και η κυβέρνηση μιλούν για τους πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά τα προγράμματα δεν φτάνουν στην αγορά: στην αρχή λόγω γραφειοκρατίας της κρατικής μηχανής, πλέον λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, της ανάγκης για αλλαγή κοινοτικών κανονισμών και της χαμηλής τραπεζικής ρευστότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ανακοινώσεις θα επιχειρηθεί να υπάρχουν λύσεις σε όλο το πακέτο χρηματοδοτήσεων προς μικρομεσαίους και έργα υποδομής. Στα έργα κομβικό σημείο θα είναι η δυνατότητα παροχής 1,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ μέσω της ΕΤΕπ ως δάνεια για τα μεγάλα έργα υποδομής που βαλτώνουν (εκκρεμεί η απόφαση της ΕΕ για αλλαγή των σχετικών κανονισμών κοινοτικών ενισχύσεων).
Στις ανάλογες δανειοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ προς μικρομεσαίους (650 εκατ. ευρώ μέσω ΕΤΕπ για το Ταμείο Εγγυήσεων αλλά και δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ της ΕΤΕΠ και των ταμείων του ΕΣΠΑ που παραμένουν αδιάθετα.
Συνολικά δεν έχουν φτάσει σε δικαιούχους τα 14,5 επί συνόλου 22,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές όσων αναφέρουν ότι υπό τις συνθήκες της πρωτοφανούς ύφεσης και το νέο πακέτο περικοπών στον… δρόμο, πρέπει να υπάρξουν και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.
Επισημαίνουν ότι πέρα από τις εξαγγελίες των γνωστών προγραμμάτων που πακετάρονται ξανά και ξανά χωρίς να... φθάνουν, υπάρχει το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ που ξεχάσθηκε. Επίσης κουβέντα δεν γίνεται για το ΕΣΠΑ 2 που θα ξεκινήσει μετά το 2013 και στο οποίο η Ελλάδα, αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού (μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2007-2009) φαίνεται πλούσια και... εκτός των περιφερειών που θα χρηματοδοτούνται από τον κεντρικό πυρήνα κονδυλίων της ΕΕ!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=38859&Itemid=160