Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η τέως υπουργός Παιδείας και νυν Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου εναντίον της εφημερίδας..
«Δημοκρατία», η οποία σε σημερινό πρωτοσέλιδο της με τίτλο «Αννα Αντουανέτα» αναφέρει ότι η υπουργός διόριζε μέχρι και την τελευταία ημέρα παραμονής της στο υπουργείο Παιδείας.
«Δημοκρατία», η οποία σε σημερινό πρωτοσέλιδο της με τίτλο «Αννα Αντουανέτα» αναφέρει ότι η υπουργός διόριζε μέχρι και την τελευταία ημέρα παραμονής της στο υπουργείο Παιδείας.
«Για πολλοστή φορά η εφημερίδα “Δημοκρατία” στρεβλώνει προκλητικά την πραγματικότητα με το σημερινό της πρωτοσέλιδο θέμα για την πρώην υπουργό Παιδείας» επισημαίνει σε ανακοίνωση του το γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης.
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έγιναν προσλήψεις. Η όλη διαδικασία αφορά σε μία δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ειδικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα διασφάλιση ποιότητας ΑΕΙ»επισημαίνεται στην ανακοίνωση η οποία τονίζει πως «οι φάκελοι είναι σφραγισμένοι και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησής τους».
Μάλιστα υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι: «Τα όσα αναφέρει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι δήθεν η Υπουργός ”την ημέρα που αποχωρούσε από το υπουργείο Παιδείας υπέγραψε απόφαση για 16 προσλήψεις συμβασιούχων έργου για έξι μήνες και με εργασία εξ αποστάσεως”, είναι απολύτως ψευδή και έχουν ως σκοπό την κατασυκοφάντηση της».
Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η εφημερίδα και η συντάκτρια του ψευδούς δημοσιεύματος, θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, στην οποία θα προσφύγει η υπουργός για την υπεράσπιση της τιμής και υπόληψής της αλλά και της αλήθειας, προκειμένου να λογοδοτήσουν».
Τι γράφει η "Δημοκρατία"
Ούτε μία ούτε δύο... αλλά συνολικά 16 συμβάσεις έργου που είχαν προκηρυχθεί από τα μέσα του προηγούμενου μήνα φρόντισε να «τακτοποιήσει» προτού εγκαταλείψει το υπουργείο Παιδείας η Αννα Διαμαντοπούλου, και πιο συγκεκριμένα την επόμενη ημέρα του μίνι ανασχηματισμού όπου ορκιζόταν υπουργός Ανάπτυξης έχοντας παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας στον Γιώργο Μπαμπινιώτη. Ετσι, προτού αποχωρήσει και εν όψει εκλογών, εκτός από το «αναμνηστικό δώρο» που έκανε στους πρυτάνεις υπογράφοντας την ετήσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, βόλεψε και τους ημετέρους εξασφαλίζοντάς τους δουλειά και παχυλούς μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 7.000 και 28.000 ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες.
Οπως φαίνεται, φεύγοντας η κυρία Διαμαντοπούλου κατάφερε να φεσώσει το υπουργείο Παιδείας με 208.000 ευρώ, σπαταλώντας τα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την πρόσληψη 16 εξωτερικών συνεργατών εμπειρογνωμόνων με «συμβάσεις μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου». Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου, θα παρέχουν «επιστημονική - τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία» κατά την υλοποίηση προγράμματος που θα διασφαλίζει την ποιότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (ανάπτυξη αποτελεσματικού κεντρικού εποπτικού και υποστηρικτικού μηχανισμού για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση).
Τα απαραίτητα προσόντα, όπως ορίζονται στην προκήρυξη, για τους 16 «τυχερούς» που εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφεραν να απολαμβάνουν μισθούς που ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ μηνιαίως και φτάνουν έως και τα 4.500 ευρώ ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση που καλούνται να στελεχώσουν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται αυτοί που θα αναλάβουν τα έργα, δεν υποχρεούνται καν να βρίσκονται στο υπουργείο, αφού «το έργο μπορεί να παρασχεθεί από τον τόπο διαμονής των εμπειρογνωμόνων, χωρίς να απαιτείται η συνεχής παρουσία τους στην έδρα της Αναθέτουσας Αρχής». Ενδεικτικά, για τις δύο θέσεις του υποστηρικτικού επιστημονικού προσωπικού, που είναι και οι πιο χαμηλόμισθες, είναι απαραίτητη η κατοχή βασικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Για τα υπόλοιπα 14 πόστα που αφορούν τη δημιουργία μηχανισμού για την ποιότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (π.χ. διεθνή πρότυπα, εναρμόνιση του ελληνικού συστήματος με τα διεθνή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων) οι εμπειρογνώμονες είναι είτε δικηγόροι είτε οικονομολόγοι ή γενικά και αόριστα απόφοιτοι πανεπιστημίου ή πολυτεχνικής σχολής. Οσον αφορά το ποιοι είναι οι 16 «εκλεκτοί», αυτό παραμένει άγνωστο, καθώς δεν έχει δημοσιευτεί σχετική απόφαση με την επιλογή τους, παρά μόνο ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου μάζευε τα πράγματά της για να μετακομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, είχε το μυαλό της στο να δώσει εντολή στον Κωνσταντίνο Βαλιάντζα, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων, να ολοκληρώσει την προκήρυξη με την έγκριση των προσλήψεων.
Εύη Πανταζοπούλου