Μείζον πολιτικό θέμα ανακύπτει για τον πρώην
διοικητή της ΕΥΠ και βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή, καθώς η
Εισαγγελία ζητά την άρση της ασυλίας του για δυο σοβαρότατα αδικήματα.
Το εν λόγω αίτημα, στηρίζεται στο πόρισμα που
συνέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου το οποίο συνδέει τον κ.
Κοραντή με διαγωνισμό «σκάνδαλο» μέσω του οποίου επιχείρησε να αποσπάσει
1,5 εκατομμύριο ευρώ το οποίο «προοριζόταν για άλλους σκοπούς».
Ειδικότερα η εισαγγελέας που διενέργησε, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκαταρκτική εξέταση από τα τέλη του 2010, αιτείται την άρση της ασυλίας του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ για τα εξής αδικήματα:
* Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από την οποία...
η βλάβη υπερβαίνει το ποσό των 150.000
ευρώ.
* Απάτη σε βάρος του δημοσίου κατά συναυτουργία με ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
Το έργο «δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση»
Αφετηρία της εισαγγελικής έρευνας αποτέλεσε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον Δεκέμβριο του 2010 στο οποίο αναφέρονταν υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά την προκήρυξη από την ΕΥΠ του έργου «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» και όπως ανέφερε το έργο «είχε ως στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως όσων εμπλέκονται με το εμπόριο...». Έργο, το οποίο όμως –σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα- «δεν πληρούσε τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και τη χρηματοδότησή του, δεν πληρούσε ούτε τους εθνικούς ούτε τους κοινοτικούς όρους, η προκήρυξη βρίθει παρατυπιών και έπρεπε ευθύς εξαρχής να είχε απορριφθεί».
Ωστόσο, «η Ιεραρχία της ΕΥΠ με την έγκριση και υποβολή της πρότασης επιχείρησε με τη χρήση ανακριβών δηλώσεων ....να ελαττώσει παρανόμως πόρους του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ πέτυχε την λήψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκε, ενώ όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα γνώριζαν εξ αρχής τα ανωτέρω , καθώς επίσης και πώς δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί το έργο..», αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα.
Η πρόταση της ΕΥΠ προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποβλήθηκε το 2005 και ένα χρόνο αργότερα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ε.Ε (Γ' ΚΠΣ) και 25% από Εθνικούς Πόρους. Το συνολικό ποσό ήταν 1.583.120 ευρώ και διενεργήθηκε κλειστός διεθνής διαγωνισμός που ανέλαβε η κοινοπραξία «Πλανητική ΑΕ» και «Pansystems AE» το Μάιο του 2008. Η αρχική διάρκεια του έργου ήταν επτάμηνη, υπήρξαν αλλεπάλληλες επεκτάσεις παράδοσής του, αλλά τελικά το έργο απεντάχθηκε οριστικά το Σεπτέμβρη του 2010 με απόφαση του ειδικού γραμματέα από το Κοινοτικό Πρόγραμμα, καθώς δεν παραδόθηκε ουσιαστικά ποτέ ολοκληρωμένο. Πάντως, εκταμιεύθηκαν 665.065,89 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης ύψους 918.033,11 ευρώ πιστώθηκε σε λογαριασμό της ΕΥΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία δεν αποστέλλεται ολόκληρη στη Βουλή καθώς όπως αναφέρει η εισαγγελέας «σε αυτή διαλαμβάνονται και απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ».